mailheader
Testen en checken

‘Mogelijk is er sprake van een hartritmestoring.’ De bloeddrukmeter (impulsaankoop van 20 euro bij de Aldi) had de waarschuwing al tijden niet meer laten horen. Wat er op wees dat minder intensief trainen voor veteranen inderdaad een aanrader is. Nu begon het apparaat weer over het hartritme; juist na een barbecue bij de buren en een daaropvolgende onrustige nacht. Toeval? Dat wil er bij een beginnende vegetariër niet in.

We testen, meten en screenen wat af tegenwoordig. Meten is weten. Maar wat weet je nou écht als je zonder diagnose gewicht blijft verliezen? Vaak niet meer dan dat je een flinke poos in de medische molen mag meedraaien. Met minder opvallende verslechteringen hoef je de huisarts niet eens lastig te vallen. Je kan zelf vaststellen dat je bloeddruk plotseling tien punten hoger ligt, maar de huisarts stelt vast dat hij de zoveelste hypochonder voor zich heeft. ‘Prima bloeddruk voor iemand van uw leeftijd.’

Op zoek gaan naar de oorzaak van klachten ligt voor de hand. Ziektepreventie ligt ook voor de hand. Er gaan kapitalen gemeenschapsgeld en zorgcapaciteit op aan onderzoek naar klachten die zich (nog?) niet voordoen. Over de marginale opbrengst van borstkankerscreening is veel gezegd en gezwegen. Tegelijk vindt de overheid bevolkingsonderzoek naar vitamine- en andere tekorten niet nodig. Dat mogen we uit eigen zak betalen. In elk geval kan dat in Utrecht nu met kwantumkorting.

Hoe kun je weten of je goed bezig bent? Meer relevant dan bij toxische kankerbehandelingen kan deze vraag nauwelijks zijn. Nog steeds treft slechts dertig procent van de behandelingen doel. Het is een schande dat de farmaceutische industrie daar niets aan doet, zei Casper van Eijck ooit in Uitzicht. Sinds 2015 lobbyen de Nederlandse ziekenhuizen voor vergoeding van DNA-testen die het slagingspercentage kunnen verbeteren. Sinds kort mogen ze deze testen breder inzetten. Voorlopig. En alleen bij uitbehandelde patiënten die in een goede conditie zijn.
Vitals resveratrol september 2021
A
De grootste stap naar een gezonde gewoonte
Wat is de meest efficiënte tactiek om verstokte bankhangers in de benen te krijgen? Om die vraag te beantwoorden ontwierpen onderzoekers een experiment dat verschillende tactieken met elkaar vergeleek. Conclusie: stel een doel dat vandaag al haalbaar is en begin meteen.
Lees verder
AQV
Bloedtest voor vegetariërs en veganisten
Het Diaconessenhuis in Utrecht introduceert een test die negen bloedwaardes bepaalt, die speciaal van belang zijn voor mensen met een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Daarmee speelt het ziekenhuis in op de toegenomen behoefte van mensen ‘aan regie over hun gezondheid’. Zorgverzekeringen dekken de test niet en je moet er voor naar Utrecht.
Lees verder
B
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
A en M vierkant
'Vage' klachten
Marjan's partner Albert ‘kampt’ al jaren met allerlei ‘vage’ klachten. Daarvan springt het gewichtsverlies het meest in het oog. Met een gewicht van 57 kilogram was hij altijd al tenger. Maar sinds 3 à 4 jaar verliest hij geleidelijk steeds meer gewicht. Onlangs bereikte hij het dieptepunt van 50 kilo. Haar eigen ervaring met borstkanker stimuleert Marjan nu om assertief te zijn.
Lees verder

Dailyvit.gif
Erasmus MC automatiseert behandelopties
Patiënten met uitgezaaide kanker kunnen in bepaalde gevallen deelnemen aan klinische studies. Erasmus MC ontwikkelt een algoritme dat met behulp van geautomatiseerd genetisch onderzoek helpt bij de selectie van de deelnemers. Doel: snel een uitvoerig overzicht produceren van mogelijke behandelopties voor individuele patiënten.
Lees verder
Algoritme
Alfytal broccoli sprouts
Banner Natural Goods sept-okt-nov
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728