mailheader
Hulp van buiten

Bijna wekelijks luiden wetenschappers de noodklok over het verlies aan biodiversiteit. Dan gaat het over de teruggang in aantal en soorten van de meest uiteenlopende dieren en diertjes. Van witte neushoorns en weidevogels tot insecten. Problematisch, want diverse ecosystemen zijn beter bestand tegen extreem weer en ziekten. Belangrijkste oorzaken zijn milieuvervuiling, het verlies van levensruimte en de daarmee samenhangende voedselschaarste.

Minder vaak hoor je over verlies aan biodiversiteit in dat andere ecosysteem: het microbioom in de darm. Ook dit ecosysteem beschermt tegen bedreigingen van buitenaf. En ook die bescherming staat onder druk. De oorzaken zijn grotendeels dezelfde: onvolwaardige voeding, milieuvervuiling, het verlies van levensruimte. Dat laatste bijvoorbeeld door wildgroei van schadelijke micro-organismen die de darmwand bezetten en/of zelfs letterlijk een verlies aan darmoppervlak.

Voor beide ecosystemen moet de hulp van buitenaf komen. Nederlandse wetenschappers werkten mee aan een studie die de problemen voor het microbioom van achtergestelde bevolkingsgroepen op een rijtje zet. Amerikaanse biologen presenteerden alvast een snelle oplossing. Ook het sociale ecosysteem dat de mensheid voor zichzelf heeft opgetuigd draait om wederzijdse hulpverlening. Zo complex, dat er hulpverleners zijn die ons helpen geholpen te worden. Formele, zoals de ‘clientondersteuner’ en informele, zoals MMV-buddy’s.

Lamberts 2e kwartaal 2021
omega
Hoe omega-3 vetzuren tumorcellen vergiftigen
Belgische onderzoekers toonden in celmodellen en proefdieren een anti-kankerwerking aan van omega vetzuren. In combinatie met medicijnen was het effect nog krachtiger. ‘Deze data wijzen op meervoudig onverzadigde vetzuren in de voeding als extra mogelijkheid om een behandeling met medicijnen efficiënt aan te vullen.’
Lees verder
AQV
Hoe help je een achtergesteld microbioom vooruit?
Met de technologie die razendsnel DNA uitleest, maakt ook de kennis over het darmmicrobioom een spectaculaire opkomst door. Nederlandse universiteiten werkten mee aan een groot internationaal onderzoek naar darmbacteriën en sociale status. Dat toont samenhang tussen lagere status en een armoediger microbioom. Een andere studie laat zien hoe zelfgemaakte zuurkool het darmleven kan verrijken.
Lees verder

Making kimchi
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Uitzicht_Frits Muskiet_Z7A6276 vierkant
Alzheimer als diabetes type 3 - column van Frits Muskiet
Alzheimer ontstaat door zich ophopende eiwitten die de communicatie tussen hersencellen bemoeilijken. Aldus de heersende opvatting. Inmiddels lijkt deze theorie overtuigend achterhaald. Alzheimer wordt veroorzaakt door insulineresistentie, volgens pathofysioloog en klinisch chemicus Frits Muskiet. Maak kennis met diabetes type 3.
Lees verder

roderoos728
Cliëntondersteuner verdient meer bekendheid
Wie voor zorg of ondersteuning op de gemeente is aangewezen, heeft sinds 2015 recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Na vijf jaar is slechts de helft van de zorgvragers en huisartsen daar van op de hoogte. Ook is de ondersteuning niet altijd onafhankelijk en vaak ingewikkeld georganiseerd. Dat blijft uit een evaluatie, in opdracht van het ministerie van VWS.
Lees verder
Bud
Medifoton
En verder:
  • Goed voor kwalitatieve spieropbouw: eiwitten uit insecten
  • Saffraan helpt bij milde depressie
  • PFOS en PFAS: laten we ophouden die stoffen te produceren
  • 24 juni: gratis webinar voor meer biodiversiteit in je tuin
  • Azijn tegen onkruid? Geen goed idee!
  • Vragen over voeding? Op maandag 21 juni is het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461. Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand!
  • Regio Maastricht: 'Wat kan ik zelf doen om gezond te blijven?' Huisarts Birgit Spoorenberg verzorgt een gratis cursus salutogenese. www.cursussalutogenese.nl
  • Regio Elst (Gld): MMV-kookdocent Angelique den Engelsen biedt individuele kookworkshops aan over het Moermandieet. Kosten: € 60. Van 10.15 tot 13.00 uur. Aanmelden via info@gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Banner Novaro juni 2021