mailheader
Alles bij het oude

‘Is corona voorbij?’ Sophie Hospers plaats haar vraagtekens bij het begrip voorbij. ‘Langzaam sluip je het nieuwe normaal binnen.’ Aanstekelijke bespiegelingen, die uitnodigen er eigen indrukken naast te zetten.
Dat alles voorbij gaat bijvoorbeeld, maar sommige dingen hardnekkig bij het oude blijven. Zoals de onbedwingbare neiging bij ingrijpende gebeurtenissen te denken dat nu alles anders wordt.
Alles wordt ook wel anders. Maar niet nu meteen en niet alles tegelijk. Wanneer dan wel en wat precies? Vroeger waren daar orakels en druïden voor, tegenwoordig Maurice de Hond. En niemand die het weet.
Wist u dat de Gezondheidsraad al in 1993 met het advies kwam om rond het begin van de zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken? Twee keer met je ogen knipperen en de mensheid heeft het hoofd gebogen voor een beeldtelefoon, maar een belangrijk voedingsadvies is na bijna dertig jaar nog steeds niet aangenomen. Maximaal veertig procent van de foetussen krijgt voldoende foliumzuur voor een optimale hersenontwikkeling. Dat zijn maximaal twee van de vijf miljoen baby’s die geboren werden sinds het advies uitging.
Zo kun je blijven wachten tot iedereen z’n hersens gebruikt.
Het geeft te denken over hoe zinvol het is je druk te maken over de traagheid waarmee gezondheidsinstanties bijdraaien. Hun adviezen worden toch nauwelijks opgevolgd. Dus dat wetenschappers nieuwe aanwijzingen vinden voor de schadelijkheid van vlees en junkfood, is vooral leuk voor wie dat al vonden.
Lamberts 2e kwartaal 2021
Infographic Paneth cells
Bacteriële link tussen junkfood, immuuncellen en darmontsteking
Nieuw bewijs voor het ‘Westerse dieet’ als oorzaak van ziekte. Amerikaanse wetenschappers vonden een sterk verband tussen ongezonde voeding en de verzwakking van een type immuuncel dat kenmerkend is bij de ziekte van Crohn. Hun experimenten maken aannemelijk dat darmbacteriën daar een belangrijke rol bij spelen.
Lees verder
AQV
Column - Is het echt voorbij?
De zon schijnt, coronabesmettingen dalen en iedereen kruipt tevoorschijn uit zijn bubbel. We gaan weer naar het park, restaurant en museum, en de eerste voorzichtige knuffels worden genoten. We gaan open, letterlijk en figuurlijk. Wat heerlijk, terug naar normaal, er komt een einde aan een lange periode van afzondering en relatief isolement. Zou het echt het einde zijn?
Lees verder
Sophie staand
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Roos en Kaat
Zwangeren beginnen te laat met foliumzuur en vitamine D
Zwanger? Dan moet je foliumzuur en vitamine D slikken. Dat is geen nieuws. Toch start het merendeel van de Nederlandse vrouwen niet of te laat met suppletie als ze zwanger zijn. Dat schrijft de Gezondheidsraad in de ‘Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen’ dat deze week verscheen. Ook adviseert de raad vrouwen die zwanger een vis extra te eten per week.
Lees verder

roderoos728
Nieuw bewijs voor vegetarisch voedingspatroon
Een nutriënt uit rood vlees, vis en eigeel zorgt via darmbacteriën voor een verhoogd risico op ernstiger beroertes. Dat demonstreert nieuw onderzoek in proefdieren. Daarnaast aandacht voor een andere route waarlangs rood vlees gevaarlijk kan worden. Deze verloopt over het immuunsysteem.
Lees verder
GERMS
Medifoton
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Banner Novaro juni 2021