mailheader
Disclaimer op koffie en raapolie

Disclaimer is een Engels leenwoord waarvoor het genootschap Onze Taal het alternatief ‘vrijwaringclausule’ bedacht. ‘Betreden op eigen risico’ is een daar een alledaags voorbeeld van. Op het potje vitamine D staat: ‘Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding.’ En een supplement dat ‘goed is voor de opbouw van kraakbeen in de gewrichten’ gaat nog wat verder. Het etiket adviseert bij de ‘gevarieerde, evenwichtige voeding‘ ook een ‘gezonde levensstijl’. Mededelingen die op veel medicijnen beter op hun plaats zijn.

De nieuwsberichten op MMV.nl verdienen ook een disclaimer. Zoiets als: de informatie in deze berichten vormen geen vervanging voor het Moerman/NTTT-dieet. Neem het bericht over voeding na borstkanker. Het belang daarvan is dat een beter eetpatroon de overlevingskansen significant verbetert. Niet dat u koffie moet gaan drinken. Zo ook bij dit experiment met twee verschillende vetzuren. De boodschap is dat voedselkeuzes gevolgen hebben die generaties overstijgen. Niet dat u raapolie moet gaan consumeren.

Een Duits onderzoeksteam toonde aan dat spermidine de replicatie van Sars-CoV-2 in cellen grotendeels stillegt. Gezonde voeding bevat veel spermidine. Maar de onderzoekers beginnen een klinisch onderzoek met een medicijn. Dat haalde het nieuws. Suppletie met spermadine vonden ze geen onderzoek in mensen waard en geen woord over gezonde voeding als hulpmiddel tegen infectie. Wat is hier de onuitgesproken boodschap? Wij zoeken een pil en vinden voeding geen medicijn?
Het punt met boodschappen is, uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel je er van meeneemt. Van de aanlokkelijke aanbiedingen in de supermarkt tot het ernstige advies van een coach.Raw Milk banner
koolzaadplanten-573x346
Omega-3: nageslacht erft bescherming tegen kanker
Proefdieren op een dieet dat rijk was aan omega-3, kregen jongen die beter beschermd bleken tegen borstkanker dan proefdieren die veel omega-6 gevoerd kregen. Dat was waarschijnlijk het gevolg van omvangrijke verschillen in de manier waarop hun genen tot uitdrukking kwamen.
Lees verder
AQV
Column - De hobbelige werk van ziekte naar werk
Na de laatste chemobehandeling duurde het anderhalf jaar voordat ik voorzichtig weer aan werk durfde te denken. Mijn hoofd draaide overuren. ‘Zou ik nog wel voldoende energie hebben om te werken? Wat voor werk zou het meest passend zijn in de post-borstkankerperiode? Zou een eigen voedingspraktijk nog haalbaar zijn?’
Lees verder
Marjan
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Sars
Spermidine ook goed tegen SARS-CoV-2
Spermidine zet lichaamscellen er toe aan grote opruiming te houden. Het nieuwe coronavirus probeert precies het tegenoverstelde. Laboratoriumproeven toonden een grote werkzaamheid van deze lichaamseigen stof tegen het virus. Gezonde voeding bevat veel spermidine.
Lees verder

Vitals banner juli 2021
Gezonde voeding na borstkanker
Wie na de diagnose borstkanker gezonder gaat eten, heeft aanzienlijk betere overlevingskansen. Dat berekenden onderzoekers van Harvard Medical School op basis van de lotgevallen van ruim achtduizend Amerikaanse vrouwen met borstkanker. De nadruk lag op een laag-glycemisch voedingspatroon.
Lees verder

Groentefruit vierkant
Alfytal broccoli sprouts
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728