mailheader
Einstein en wij

Bijna tien jaar verkeerde een beroemde Nederlandse natuurkundige in de veronderstelling dat hij majoranadeeltjes had waargenomen. Een groot ding in de kwantummechanica. Was dit de beslissende doorbraak naar de kwantumcomputer? Internationale erkenning was zijn deel. Microsoft sponsorde kostbaar vervolgonderzoek. Er werd een film over zijn leven gemaakt. Maar toen verdere resultaten uitbleven, kreeg de kritiek de overhand. Dit voorjaar trok de natuurkundige zijn publicatie in Science terug. Adieu Nobelprijs.

Onderzoeken kan een frustrerende aangelegenheid zijn. Of anders de verslaglegging wel, de eeuwige kritiek of dat er niets mee gebeurt. Wat vaak het geval is. Hoeveel cum laude afgestuurde talenten vinden zichzelf op middelbare leeftijd terug naast een la vol ongelezen rapporten van hun hand? De jongste serie publicaties over beleidsmaatregelen voor een gezondere voedselomgeving wacht een zelfde lot. Tot de tijd rijp is voor verandering.

Je hoeft geen Einstein te zijn om onderzoeker te worden. Een zeker doorzettingsvermogen is voldoende. Om je de digitale omgeving van MMV’s Gezondlevenmetkanker.nl eigen te maken bijvoorbeeld. Daar je verhaal te doen. Verslagleggen van grote of kleine leefstijlexperimenten met jezelf als subject. Of het hele gezin als onderzoekspopulatie. The sky is the limit.

Tien procent inspiratie, negentig procent transpiratie zeggen ze. Wellicht dat dit experiment inspireert om thuis te herhalen: gemiddeld negen punten bloeddrukdaling. Zonder pillen en zonder transpiratie.
Raw Milk banner
Breathe_Device.3 vierkant
Krachttraining verlaagt bloeddruk als sport en medicijnen
‘Krachtoefeningen voor je ademhalingsspieren’, noemen ze het. Dagelijks negen minuten oefenen deed in een kleine studie de bloeddruk net zoveel dalen als dagelijks sporten of het gebruik van medicijnen. De onderzoekers snappen zelf niet precies hoe het kan. Maar, adviseren ze: profiteer er van.
Lees verder
AQV
Anderen helpen met zelfonderzoek
Gezond leven is een serieuze uitdaging. Voor gezonde mensen net zo goed als voor mensen die leven met kanker. Al liggen de uitdagingen soms wel op een ander vlak. Want aankomen, hoe doe je dat? Het MMV-platform ‘Gezondlevenmetkanker’ helpt je de mogelijkheden in jezelf en in je omgeving te vinden en te benutten. Bedoeld voor mensen met en zonder diagnose.
Lees verder
Zelfonderzoek vierkant
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Suikerklontjes per flesje vierkant
Suikermaxdag - waarom het niet lukt met de gezonde voedselomgeving
Bij het verbeteren van de voedselomgeving steekt Nederland nog net iets slechter af dan het EU-gemiddelde. ‘Als de politieke wil er niet is dan lukt het niet’, zegt Maartje Poelman, universitair docent ‘consumption and healty lifestyles’ aan Wageningen University & Research. ‘Ook is er een strakke lobby van de industrie.’


Vitals banner juli 2021


Dit boek is een must-have: MMV- Kompas voor zelfregie
Dit boek geeft informatie over de mogelijkheden die je hebt naast de reguliere kankerbehandeling. Het boek moedigt je aan om het beste te zoeken uit zowel de reguliere als de aanvullende behandeling bij kanker. Zonder oordeel, en op basis van objectieve informatie, moedigt het je aan om de steun te zoeken die je nodig hebt.
Lees verder

voorzijde-mockup-1
Alfytal broccoli sprouts
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728