Aanpak prostaatkanker zonder bijwerkingen

Europese chirurgen hebben een baanbrekende nieuwe behandeling voor beginnende prostaatkanker ontdekt.  Het bijzondere van de methode is dat ze nauwelijks belastend is en geen ernstige bijwerkingen kent.

Straling, branden, vriezen of opereren zijn niet aan de orde. Er wordt uitsluitend gewerkt met licht. Verder wordt  er  gewerkt met een medicijn dat is gemaakt van bacteriën die op de zeebodem voorkomen.

Laserlicht

De bacteriën leven in volslagen duisternis en komen tot leven als ze aan licht worden blootgesteld. Dat is precies wat er bij deze behandeling gebeurt. De bacteriën worden in de prostaat geactiveerd met laserlicht.

Dat bericht de Engelse omroep BBC op basis van een publicatie in Lancet Oncology.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van de traditionele behandelingen van prostaatkanker zijn vaak levenslange impotentie en incontinentie. De nieuwe behandeling is getest op 413 mannen. Bijna de helft van hen was na behandeling kankervrij. Bij maar 6 procent van de mannen moest de prostaat uiteindelijk toch helemaal verwijderd worden omdat de methode niet aansloeg. Bij andere behandelingen is dat 30 procent.

Afwachten

De gevreesde bijwerkingen in de vorm van impotentie en incontinentie zijn de reden dat bij mannen met beginnende prostaatkanker een afwachtend beleid wordt gevoerd (wait and see). Ze laten zich pas behandelen als de tumor gevaarlijk wordt en hard begint te groeien. Met deze nieuwe methode hoeft een deel van de mannen die lastige afweging niet meer te maken.

Dodelijk

Beginnende prostaatkanker komt voor bij meer dan de helft van de mannen van 75 jaar of ouder, maar leidt vrijwel nooit tot de dood. Uroloog Henk van der Poel van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, die meewerkte mee aan het onderzoek, zegt:  “De kunst is die tumoren te vinden die uiteindelijk wel dodelijk kunnen zijn en deze op tijd te behandelen. We leren dit soort tumoren steeds beter te herkennen. De nieuwe laserbehandeling is een interessante optie om deze selecte groep patiënten te behandelen.”

Aantrekkelijk

Het zal nog wel even duren voordat de nieuwe methode in Nederland wordt vergoed. Ze kan volgens Van der Poel nuttig zijn voor patiënten met een tumor in de prostaat die goed te zien is, bijvoorbeeld op een MRI-scan. “Voor hen is dit een aantrekkelijk alternatief voor de bestaande behandeling van de hele prostaat.”

Prostaatkanker is een van de kankersoorten die het vaakst voorkomt. In Nederland wordt de ziekte jaarlijks bij ongeveer 10.000 mannen vastgesteld. Jaarlijks wordt bij 2000 mannen de prostaat verwijderd en ongeveer evenveel mannen worden bestraald.

De nieuwe techniek is ontwikkeld door het Weizmann Wetenschappelijk Instituut in Israel.

Beeld: komoptegenkanker.be

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug