Aanrader: noten bij darmkanker

Mensen met dikke-darmkanker in stadium 3 hebben betere vooruitzichten  als ze regelmatig noten eten zoals walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten en pecannoten.

Vooral noten van bomen verhogen de overlevingskansen van patiënten, met liefst 46 procent vergeleken met andere patiënten die pindanoten verkiezen.

Onderzoekers van het Yale Cancer Center deden deze vaststelling bij 826 patiënten van wie de voedingsgewoonten gedurende gemiddeld 6,5 jaar opgetekend werden.

Degenen die regelmatig ten minste twee porties noten van één ounce (28 gram) per week consumeerden, kwamen aanzienlijk beter uit het onderzoek.

Noten houden honger stil

Veel draait rond insulineresistentie, denken de onderzoekers, en noten helpen de dynamiek van insuline en glucose optimaal te houden. Dat noten veel vetten of calorieën bevatten, is een onterecht bezwaar. Noten houden de honger stil en mensen die veel noten eten zijn vaker slank.

“Deze bevindingen komen overeen met verschillende andere observationele studies die aangeven dat gezond gedrag – waaronder fysieke activiteiten, een gezond gewicht en het zoveel mogelijk mijden van suiker en gezoete dranken – de resultaten van darmkanker verbeteren”, aldus Temidayo Fadelu, MD , onderzoeker bij het Dana-Farber Cancer Instituut en hoofdauteur van het artikel.

Beeld: onszaden.nl

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug