Aantal vrouwen met longkanker explodeert

Het aantal vrouwen dat aan longkanker overlijdt neemt met bijna de helft toe in 2030. Het is de treurige erfenis van een tabaksindustrie die zich in de twintigste eeuw ging richten op de vrouwelijke roker.

Tussen 2015 en 2030 stijgt het sterftecijfer met 43 procent in de 52 onderzochte landen. Dat blijkt uit onderzoek dat deze week verscheen in vakblad Cancer Research.

Vooral in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland bereikt het aantal doden door longkanker recordhoogten. “We zien dat de tabaksepidemie zich in verschillende periodes over de hele wereld verspreidde,” aldus hoofdonderzoeker dr. Jose Martinez-Sanchez. “In Europa en Oceanië was het vele jaren eerder sociaal geaccepteerd voor vrouwen om te roken dan in Amerika en Azië. Daarom gaan de sterftecijfers daar nu eerder omhoog.”

Wereldwijd stijgt het aantal doden door longkanker in zijn totaliteit van 11,2 doden per 100.000 levensjaren nu naar 16 doden in 2030. Het aantal vrouwen dat overlijdt aan borstkanker daalt in deze periode met 9 procent. Dat is het gevolg van betere screening- en behandelmethodes, waardoor de ziekte in een vroegtijdig stadium kan worden aangepakt.

Beeld: wikihow.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug