Acht soorten fruit zijn suikerbommen

Fruit moet maar het ene fruit is het andere niet. Sommige fruitsoorten kunnen we zelfs maar beter mijden. Lychees bijvoorbeeld. Die staan bol van de suiker.

Bovendien hebben ze een laag gehalte aan vezels. Ze bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven.

De meeste voedingsdeskundigen zijn het volgens het Vlaamse blog gezondheid.be erover eens dat appels en bessen de beste stukken fruit zijn om te eten. De volgende andere stukken fruit zijn suikerbommen en kun je daarom beter zo min  mogelijk of anders met mate eten.

1. Lychees
Volgens voedingsdeskundige Paula Simpson bevat een kopje lychees maar liefst 29 gram suiker en maar 2,5 gram vezels. Dat is meer dan een blikje Red Bull.

2. Mango
Een kopje met stukjes mango bevat ook veel suiker: zo’n 23 gram. Dat is vergelijkbaar met een Milky Way of een soortgelijke chocoladereep.

3. Bananen
Bananen zijn handig om mee te nemen, maar bestaan voor een vierde (!) uit suiker.

4. Vijgen
Een kleine vijg bevat acht gram suiker en maar één gram vezels. Niet echt in een verhouding, dus. Vijgen zijn mooi fruit om een charcuterieschotel mee te decoreren, maar kun je verder het best met mate eten.

5. Kersen
Een kopje bevat zo’n 18 gram suiker.

6. Druiven
Natuurlijk verkiezen we druiven in vloeibare vorm, maar we plukken er ook al eens graag een paar van een tros. Meer dan 17 per keer zou je er echter zo niet mogen eten volgens deskundigen.

7. Ananas
Een kopje vol met stukjes ananas bevat gemiddeld 16 gram suiker. Toch is ananas de minst ‘slechte’ in deze rij, want het bevat mangaan dat je bloedsuikerspiegel onder controle helpt te houden.

8. Gedroogd fruit
Gedroogd fruit is absoluut de slechtste leerling van de klas. Een kopje gedroogde dadels bijvoorbeeld bevat 113 gram suiker. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanger qua vitaminen ten opzichte van vers fruit.

Beeld: wallpaper.wiki

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug