Advies: dieet volgen bij moeheid na kanker

Vermoeidheid na kanker is een buitengewoon hinderlijk verschijnsel. Een groep onderzoekers uit de VS ontdekte dat voeding helpt en ontwikkelde een vermoeidheidsreductiedieet ontwikkeld. Het zou zo door een NTTT-arts kunnen zijn voorgeschreven. Conclusie  na onderzoek: het dieet werkt!

Amerikaanse onderzoekers stelden een groep van 30 borstkankerpatiënten samen. Ze waren niet meer  onder behandeling. Deze patiënten werden volledig willekeurig ingedeeld in twee groepen. De ene groep volgde gedurende drie maanden het vermoeidheidsreductiedieet, dat rijk is aan groenten, fruit, volkoren graanproducten, noten, zaden en vette vis. De overige vijftien patiënten vormden de controlegroep en bleven eten zoals ze gewoon waren. 

Vermoeidheid en slaap significant verbeterd

De resultaten waren positief. De inname van groenten, citrusfruit, noten, zaden, volkoren producten en vette vis steeg significant. Ook de concentratie van antioxidanten uit groenten en fruit en omega-3-vetzuren uit vette vis in het bloed nam toe.

De resultaten tonen aan dat na drie maanden zowel de vermoeidheid als de slaap significant verbeterde (en opnieuw binnen de normale grenzen viel) bij de groep die het vermoeidheidsreductiedieet volgde, terwijl dit bij de controlegroep niet het geval was. 

Uit eerder opvolgonderzoek bij borstkankerpatiënten bleek al dat er een verband is tussen de kwaliteit van de voeding en vermoeidheid. Dergelijk opvolgonderzoek kan echter geen causaal verband aantonen. Daarvoor heb je klinische studies nodig, zoals dit nieuw onderzoek. De positieve resultaten lijken het belang van voeding bij vermoeidheid na borstkanker te bevestigen. Wel tekent het Vlaamse weblog Gezondheid en Wetenschap hierbij aan dat gaat om een kleine studie van korte duur. 

In afwachting van verder onderzoek kan het volgens het  weblog geen kwaad om het vermoeidheidsreductiedieet te volgen. Dat is heel wat want Gezondheid en Wetenschap heeft al heel wat onderzoeken wegens al te voorbarige  conclusies afgeschoten. Het voegt daaraan toe dat een voeding rijk aan groenten, fruit, volkoren producten, noten en zaden, met regelmatig een portie vette vis, perfect overeen komt met het Vlaamse voedingsadvies na kanker. 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug