Afkickcentrum voor suikerverslaafden

Het klinkt dramatisch en dat is het ook: suikerverslaving. Daarom kiest het Diabetes Fonds voor een drastische aanpak. In de Leidsestraat in Amsterdam heeft het een heuse afkickkliniek geopend.

De keuze van de locatie berust niet op toeval. “Een zoete straat”, zegt het fonds. Verleidingen te over in deze drukke winkelstraat. Hier wordt snoep verkocht, daar ijs en ietsje verderop bonbons.

Bodyscan

Wie zich afvraagt of zoveel suiker eigenlijk wel goed is voor een mens, is in de afkickkliniek van het Diabetes Fonds aan het goede adres. Passanten kunnen er binnenlopen voor een gratis ‘bodyscan’. Die geeft aan wat de invloed van suiker op je lichaam is.
Het Diabetes Fonds hoopt mensen bewust te maken van de gevolgen van de grote hoeveelheid suiker die we dagelijks binnenkrijgen. Volgens het fonds is Nederland onbewust verslaafd aan suiker. 

Een miljoen

Vier op de vijf Nederlanders krijgen teveel suiker binnen. De gemiddelde Nederlander eet maar liefst  150 gram suiker per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt om niet meer dan 10 procent van je energie uit suiker te halen, wat neerkomt op 50 gram suiker. 
In ons land hebben ongeveer een miljoen mensen diabetes. Elke week komen er 1100 patiënten bij.

Obesitas

Een hoge suikerconsumptie kan niet alleen leiden tot diabetes maar ook tot obesitas. Dat is op zijn beurt weer een risicofactor voor kanker.

De afkickkliniek van het Diabetes Fonds  is een tijdelijke aangelegenheid. Op 13 november sluit het zijn deuren.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug