Allemaal aan het eendenkroos

Allemaal aan het eendenkroos. Hans Derksen ziet het helemaal voor zich. Het groene goedje gaat volgens hem onze maaltijden veranderen.

Derksen is mede-oprichter van het bedrijf ABC Kroos. Het wil zich richten op de verwerking van eendenkroos tot groene poeder, dat vooral bestaat uit eiwit. Goedkoop zal het niet worden. Voor de bereiding van 1 potje poeder is 500 kilo natte eendenkroos nodig, vertelt hij in Trouw.

Derksen schat in dat de verkoop van het kroospoeder over twee jaar van start kan gaan. Dan moeten er eerste nog wel enkele hobbels worden genomen.

Uit algen

Eerst zouden Derksen en zijn compagnon eiwit uit algen gaan halen. Ook dat is een rijke bron van eiwit en daar is dringend behoefte aan. De belangrijkste eiwitbronnen, soja en vis, houden verband met grote problemen zoals ontbossing en overbevissing.

Maar met name het verwerken van algen was lastiger dan gedacht. Zo kwam hij op eendenkroos uit. Dat kun je in bassins kweken en groeit heel snel. Bovendien kun je met één hectare eendenkroos net zoveel eiwit produceren als met tien hectare soja. Dankzij de vele leegstaande kassen zou er genoeg geschikte ruimte voorhanden zijn.

Waterlinzen

In plaats van eendenkroos heeft Derksen het liever over waterlinzen. Zo heette het goedje ook al in de Middeleeuwen. De naam “eendenkroos” zal bij vegetariërs al gauw op weerstand stuiten. Eend is immers voor hen geen optie terwijl vegetariërs een belangrijke doelgroep zijn voor ABC Kroos. Van de eiwitten die het bedrijf ‘produceert’, kunnen bijvoorbeeld heel goed vegaburgers worden gemaakt.
 

Een niet geringe hobbel die nog moet worden genomen, is de toelating in Europa van eendenkroos als voedingsmiddel. Het gaat om zogeheten novel food (nieuw voedingsmiddel, net als bijvoorbeeld stevia).

Doe-het-zelf

‘Waterlinzen’ kan iedereen zelf kweken en verwerken. In het receptenboekje dat ABC Kroos uitgeeft, staat precies hoe. Zie hiervoor de website van het bedrijf. In het boekje staan recepten voor onder meer salade, soepen, burgers en curry.

Zolang er uit Brussel geen groen licht is, verwerkt ABC Kroos uienschillen van een voedingsmiddelenbedrijf dat ze anders met tonnen tegelijk moet dumpen.  Uienschillen bevatten ook eiwitten, zij het minder dan eendenkroos. “En die eiwitten kunnen wij terugwinnen, dankzij ons procedé”, zegt Derksen. Het eindresultaat gaat naar de horeca en de levensmiddelenindustrie.
Beeld: footo.nl

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug