Als je plas niet oké is

Piskijkers werden ze smalend genoemd. Ze bestudeerden je urine en wisten dan precies te vertellen wat er aan scheelde. In de huidige laboratoria gebeurt er ongeveer hetzelfde maar dan op basis van wetenschap. Aan onze urine is veel af te lezen: blaasontsteking, vermoeden van blaaskanker, zwangerschap, suikerspiegel of problemen met de nieren. Kunnen we dat ook zelf en wanneer is er iets mis?

Zoals bekend wordt urine gemaakt door de nieren. Voordat het in je blaas terechtkomt, halen je nieren de nuttige stoffen zoals vitamines, mineralen, suikers en hormonen eruit en brengen dat terug in het bloed. Zo blijven afvalstoffen, maar ook een teveel aan bijvoorbeeld zouten, suikers of vitamines, over. Die komen in de blaas terecht en plas je uit.

Andere kleur komt meestal door voeding

Moet je je zorgen maken als je urine anders ruikt of een andere kleur heeft?Niet meteen in de stress schieten, reageert huisarts Edwin de Vaal (47) tegenover nu.nl. “Je plas kan soms een andere geur of kleur hebben. Dat komt meestal door voeding. Denk maar aan bietjes, asperges of bepaalde kruiden. Soms is de urine een beetje troebel. Ook dat komt vaak van voeding.”

Bloed in je plas is een alarmsignaal

“Heel soms ligt er een blaasontsteking aan ten grondslag, maar troebele urine zonder verdere klachten is op zich geen reden om de huisarts te consulteren. Wél als je bloed plast. Dat is een alarmsignaal waarmee je direct naar de huisarts moet gaan.”

En als je plas heel donker is?

“Als je urine heel donker is, colakleurig, moet je ook direct naar de huisarts. Dat kan duiden op een afsluiting van de galwegen. Vaak gaat dat gepaard met witte ontlasting en geel oogwit. Maar bij urine die iets donkerder is dan gewoonlijk, oranjekleurig, hoef je niet naar de dokter. Meestal heb je dan te weinig gedronken of veel gezweet. De urine is dan erg geconcentreerd. Dat vertaalt zich in die donkere kleur.”

Plas niet ophouden

Of dat slecht is? “Wanneer je stelselmatig te weinig drinkt, is dat niet zo gezond. Water is nodig voor allerlei lichaamsfuncties, maar ook de nieren zijn gebaat bij voldoende vocht. Als je weinig water hebt gedronken moeten de nieren harder werken om het vocht dat je tekort hebt terug te halen.”

Wat is de gezondste manier om te plassen?

“Houd je plas liever niet op en pers ook niet tijdens het plassen. Oudere mannen hebben vaak meer moeite met plassen. Dat komt waarschijnlijk door een samenspel van alle bekkenbodemspieren: de spieren in de blaas en de prostaat. Maar daar is nog geen consensus over.”

Zittend plassen kan soms helpen

“Mannen die minder goed kunnen plassen geef ik het advies om zelf te onderzoeken wat het beste werkt met plassen; staand of zittend. Zitten kan soms helpen. Maar ik verwijs hen soms ook wel naar de bekkenbodemfysiotherapeut of schrijf tijdelijk medicatie voor zodat het plassen weer makkelijker wordt.”

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug