Baby’s wennen niet aan bitter door zoete potjes

Potjes kant en klare babyvoeding bevatten vaak zoveel zoete smaken dat ze kinderen niet helpen wennen aan de wat bittere smaak van sommige groenten.

Onderzoekers van de universiteit van Glasgow bestudeerden de etiketten van 329 babyvoedingproducten om te bepalen welke ingrediënten gebruikt werden. Ze constateerden dat aan de voeding met een wat bitterder smaak zoete groente of fruit wordt toegevoegd.

Vruchtensap

De zes meest voorkomende producten zijn appel, banaan, tomaat, mango, wortel en zoete aardappel. Dat geldt zeker voor hartige gerechten, die op deze manier worden gezoet. Bovendien bevat 18 procent van de producten vruchtensap. 
Kinderen houden van nature van zoete smaken, stellen de onderzoekers. Door ze in de eerste jaren vooral ook zoete voeding te geven, wennen ze nooit aan de soms wat bittere smaak van andere groenten. Het geven van kant en klare babyvoeding draagt er volgens de onderzoekers aan bij dat kinderen een sterke voorkeur blijven houden voor zoete etenswaren. 

Sluipend proces

Bitterstoffen in groenten zijn sowieso op hun retour. Door zaadveredeling, de landbouwtechniek en aanpassen van de smaak van voeding aan de wensen van de consument zijn we langzaamaan producten gewoon  gaan vinden, die ons nog maar ten dele voeden. Het is een traag sluipend proces dat volgens  Olaf van Kooten, hoogleraar Tuinbouwketens in Wageningen, funest is voor onze gezondheid. “Het is net als met de kikker die in langzaam steeds heter wordend water dobbert. Hij heeft geen idee dat hij gekookt wordt, tot het te laat is”, betoogt Van Kooten.

Witlof en spruitjes 

Als voorbeeld noemt Van Kooten de bitterstoffen uit witlof en spruitjes die door zogeheten ‘veredeling’ zijn verdwenen. Hetzelfde geldt voor  de nachtschade planten zoals aardappel en de tomaat die van oorsprong glycoalkaloïden bevatten.  Die zijn er ook uit gehaald terwijl bekend is dat bitterstoffen werkzaam zijn tegen kanker.

Van Kooten pleit ervoor om de klok terug te draaien. Hij ziet kansen voor boeren die zich toeleggen op het telen van ‘ ouderwetse’ groenten die nog de oorspronkelijke samenstelling kennen.

Beeld: babieswiki.com

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug