Bak eens een Drenteltje

Voedingsdeskundige Amber Albarda bedacht, in het kader van de Avondvierdaagse, het Drenteltje als tegenhanger van het snoep dat meestal wordt aangeboden tijdens de wandeltocht. Het Drenteltje is een soort koek met dadels, rozijnen, verschillendesoorten noten en cranberry's. De initiatiefnemers willen met de gezonde snack kinderen en ouderstijdens de Avond4Daagse bewust te maken van het belang van goede en gezonde voeding.Aan de Avondvierdaagse doen traditioneel veel scholieren mee.  

Hier het recept dat Amber desgevraagd aan MMV ter beschikking stelde:

Ingrediënten (voor ca 5 stuks, afhankelijk van hoe groot je ze snijdt):

6 medjool dadels, ontpit
25g (ongezwavelde) rozijnen
2 el kokosolie, op kamertemperatuur of licht gesmolten
15g hazelnoten
20g pecannoten
15g pompoenpitten
65g gedroogde cranberry's
20g pistachenoten, grof gehakt

Bereiding
Vet een langwerpig brood- of cakebakblik in met een beetje olijfolie en
bekleed met een stukje op maat geknipt bakpapier. Maal de dadels, rozijnen
en kokosolie in een keukenmachine tot een dik, kleverig geheel.
Voeg hierna de hazelnoten toe en na een minuutje doordraaien de
pecannoten. Maal door tot dit alles een mooi geheel is geworden (dit kan
een paar minuten duren) en voeg dan 40g van de cranberry's toe aan de mix.
Mix nog even door tot de cranberry's goed verdeeld zijn in het deeg.
Rooster vervolgens de pompoenpitten even kort in een droge koekenpan op
laag vuur en doe het mengsel uit de keukenmachine in een grote kom. Kneed
hier vervolgens de pistachenoten, geroosterde pompoenpitten en de
resterende cranberry's gelijkmatig doorheen.
Doe het geheel in de bakvorm en druk het met natte vingers gelijkmatig aan
tot een dikte van circa 2 centimeter (gebruik desnoods maar een gedeelte
van het bakblik). Zet het bakblik in de koelkast en laat het deeg daar
minimaal twee uur staan opstijven.
Haal het hard geworden deeg uit de bakvorm en snijd het in de breedte in 5
repen. Verpak ze een voor een in bakpapier en bewaar ze in de koelkast.
Hier blijven ze zeker een week goed.

 

 

<< Terug