Been uitgedraaid voor één snee in de neus

Been uitgedraaid voor één snee in de neus
vr, 28/08/2015 - 16:05
Door: jvklinken
0 reacties

Vechten tegen bureaucratische molens is vaak onbegonnen werk. Iedereen kent er wel een voorbeeld van. Een programma als “Kannie waar zijn” heeft al heel wat lachwekkende maar ook tenenkrommende staaltjes wereldkundig gemaakt. Weet u welke molens in dat programma ook niet zouden misstaan? Die in de zorg. Bizar, wat daar gebeurt en wat u en ik zo maar op een belachelijke rekening kan komen te staan.

In geld

Over de kwaliteit van de zorg niets dan goeds. Vergeleken met veel andere Europese landen hebben we heel weinig te klagen. Maar de wijze waarop al die vakkundig uitgevoerde  handelingen in geld worden vertaald, daarover zou een  boek zijn te schrijven.

Het systeem dat daarbij wordt gehanteerd, heet diagnose behandelcombinatie (DBC). Het heeft een vermogen gekost om het te bedenken en een nog groter bedrag om het in te voeren. De details zal ik u besparen maar waar het vooral om gaat, is dat er met gemiddelde kosten wordt gewerkt. Da’s lekker makkelijk.

Bloedende snee

Zo kost de behandeling van een bloedende snee in je neus op de afdeling spoedeisende hulp 450 euro, ook al komt er niet meer aan te pas dan een paar druppels jodium en een beetje lijm.

Maar wie in coma wordt binnengebracht met een overdosis heroïne en alleen dankzij de urenlange inspanningen van een medisch team gered kan worden, betaalt hetzelfde bedrag.

Eigen risico 

Daar klopt natuurlijk geen hout van maar zo is het volgens de DBC geregeld. Het zou nog tot daaraan toe zijn als vooral de zorgverzekeraars hiermee zaten opgezadeld maar sinds de invoering van het eigen risico van 375 euro gaat het veelal de patiënt rechtstreeks aan. En dan met name de patiënt met de behandeling die niets voorstelde.

Gewaarschuwd

Over deze vreemde kronkels in de regelgeving is intussen zoveel geklaagd, dat een aantal plooitjes per 1 januari aanstaande wordt gladgestreken. Maar dat het hele DBC wordt herzien, nee daar gaat het niet van komen. Daarvoor was het systeem te duur. U bent dus gewaarschuwd. Voor u het weet, wordt u een been uitgedraaid.    

beeld: cohanc.sourceforge.net