Bekijken van borsten beter dan bevoelen

De meeste vrouwen weten  niet of nauwelijks hoe ze signalen van borstkanker het beste kunnen herkennen. Zo weet ruim 70 procent niet dat het bekijken van de borsten belangrijker is dan het bevoelen. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven onder vierhonderd vrouwen.

Zo’n 20 procent van de vrouwen onderzoekt de borsten zelfs nooit. Nog eens 20 procent zegt niet direct naar de huisarts te gaan als een verandering te zien is. Het onderzoek is voor het ziekenhuis, gespecialiseerd in borstkanker, reden om de campagne ‘Ken je borsten” te starten.

Directeur/oncologisch chirurg Marjolein de Jong verklaart tegenover het AD: ,,De cijfers bevestigen wat wij vaak horen: er zijn nog volop misverstanden over het ‘zelfonderzoek’. Zo is het mantra ‘voel een keer per maand aan je borsten’ maar blijven hangen, terwijl wij als professionals allang weten dat het belangrijker is goed naar je borsten te kíjken.”

Ook na tweejaarlijkse borstonderzoek blijven opletten

Vrouwen kunnen sommige signalen pas oppikken door hun borsten geregeld te bekijken ,,Dan gaat het bijvoorbeeld om aanhoudende schilferende huiduitslag, roodheid of sinaasappelhuid. Daarvan denken vrouwen vaak: ach, een beetje ontsteking of eczeem, gaat wel over. En, nee, deze dingen hoeven niet per se op borstkanker te wijzen, maar je moet er alert op zijn en je laten onderzoeken.’’  In de nieuwe folders, geïnspireerd op de langlopende borstkanker-campagne ‘Know your lemons’ in de VS, komen alle twaalf signalen langs: van kuiltjes tot tepelvocht.

De Jong onderstreept dat het tweejaarlijkse borstonderzoek dat vrouwen vanaf 50 jaar krijgen aangeboden geen enkele reden is om niet meer op te letten. ,,Dat onderzoek is een momentopname. Het is niet zo dat je dan twee jaar geen borstkanker meer kan krijgen.’’

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug