Bestuurslid Jan Meijerink (71) te voet naar Rusland

Op 31 juli startte MMV-bestuurslid Jan Meijerink (71) aan een wandeltocht van Vriezenveen naar St. Petersburg. De zogenaamde Rusluie-route. Het is zijn zesde pelgrimstocht. ‘Lopen is troostrijk voor mij.’

Jan loopt gemiddeld 25 tot 30 kilometer per dag. Nadat hij eerder deze week in Potsdam aankwam, ging hij gisteren de Poolse grens over bij Kostrzyn nad Odrą, laat hij via e-mail weten. Lange wandelingen maakt Jan sinds 2008. Hij begon ermee nadat zijn vrouw overleed aan de gevolgen van kanker in 2007. Na een periode van rouw voelde hij dat hij opnieuw richting moest geven aan zijn leven. Hij begon met 5, toen 10 en daarna 20 en 40 kilometer in het voorjaar van 2008.

Daarna volgden allerlei tochten in de omgeving en vervolgens meerdaagse tochten, zoals de Nijmeegse en Sallandse Vierdaagse, de Elfstedenwandeltocht, Kennedymarsen. In 2011 liep hij zijn eerste pelgrimage van St. Jacobiparochie naar Santiago de Compostella en sindsdien maakt hij elke twee jaar een lange tocht: in 2013 van huis uit naar Rome, in 2015 van Porto naar Santiago, in 2017 van Rome naar Jeruzalem en in 2019 het Olavspad van Oslo naar Trontheim.

‘Veel mensen met een rugzakje onderweg’

‘Ik kwam er tijdens die tochten achter dat veel mensen met ‘een rugzakje’ onderweg zijn.’ Het wandelen hielp hem bij de rouwverwerking. ‘Ik kon mij moeilijk uiten over het verdriet om mijn vrouw. Maar doordat de ontmoetingen vaak maar kort zijn en je alleen een klein stukje met elkaar op loopt, lukte het me om er met meer vrijheid over te praten. Met name tijdens de lange tochten door de natuur en stilte en de contacten onderweg.’

‘Die ervaringen gaven me vertrouwen. Dat het steeds goed komt, of ik nu honger heb of dorst of een plek zoek om te slapen.’ Ook tijdens deze tocht heeft Jan weer bijzondere ontmoetingen. Soms spreken mensen hem  aan op straat. ‘Zoals de dame van middelbare leeftijd in Morsleben die vroeg of ik haar huis wilde kopen.  Of dat ik misschien iemand kende die er belangstelling voor had.’

Rusluie-route

De Rusluie-route ontstond tussen 1720 en 1730 toen Vriezenveense handwerkslieden en wevers naar Sint-Petersburg te arriveren. Via Osnabrück, Braunschweig, Brandenburg, Berlijn, Köningsberg, Memel, Riga en Narva deed men er gemiddeld drie weken over om in Sint-Petersburg te arriveren.

Jan kreeg geen visum voor Rusland. Hij vermoedt dat hij niet verder dan Kalinigrad (Polen) zal komen. ‘In Rusland is nog steeds code oranje, heb ik begrepen.’ Het warme weer van de afgelopen dagen hinderde hem niet. In het oosten van Duitsland was het net als hier 32,33 graden.  ‘Ik voel me goed. Ik ben dankbaar en ga vol goede moed verder.’ Als de Russische grens het eindpunt is, hoopt hij volgend jaar het laatste stuk te kunnen lopen.

Jan Meijerink is bestuurslid van MMV sinds 2008. Met elke kilometer die hij aflegt, steunt hij de bestrijding van jiggers, een parasitaire plaag die leidt tot ziekte, sociale en economische problemen in Kenia. Lees er meer over op deze site.

Uitzicht 10 van 2019 is een special over wandelen. U bestelt het magazine in de webshop.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug