Bij gezonde leefstijl minder kanker

Volgens een nieuwe Nederlandse studie krijgen jaarlijks 9.500 mensen kanker door minder gezonde voeding. Hoewel we volgens de onderzoekers niet altijd weten hoe voeding de kans op kanker beïnvloedt, is er genoeg bewijs dat gezonde voeding bescherming biedt.

De studie is uitgevoerd door TNO in opdracht van KWF. Onder gezonde voeding verstaan de onderzoekers voldoende groente- en fruit, voldoende vezels en calcium en niet teveel rood vlees (minder dan 500 gram per week).

Overgewicht

Een ander cijfers uit het onderzoek geeft aan dat ongeveer de helft van de volwassenen in ons land overgewicht heeft, dit wil zeggen een BMI van 25 of hoger. TNO heeft berekend dat jaarlijks 3.600 mensen kanker krijgen door overgewicht. Verder blijken  2.100 mensen kanker te krijgen door te weinig te bewegen.

Een derde

Al met al is ruim een derde van alle gevallen van kanker te voorkomen door een gezonde leefstijl, aldus de conclusie van het onderzoek. Een gezonde leefstijl betekent gezond en matig eten, voldoende bewegen, niet roken en weinig of geen alcohol. Dat scheelt jaarlijks zo’n 40 duizend kankerdiagnoses in ons land.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De uitkomsten sporen met onderzoek in andere Europese landen. Alleen is in Engeland is de bijdrage van overgewicht groter. In Frankrijk die van alcohol.  

Alcohol

“We kunnen kanker veel vaker voorkomen dan we denken”, zegt hoogleraar kankerepidemiologie Bart Kiemeney (Radboudumc) in de Volkskrant. “maar de meeste mensen beseffen dat niet. Daarom kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken.”

Dat roken slecht is, weet vrijwel iedereen maar de kwalijke effecten van alcohol zijn minder bekend. Alcohol stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van bepaalde hormonen die de kans op kanker kunnen vergroten. Verder wijst hij erop dat rood vlees een stof bevat die (in grote hoeveelheden) de darmwand kan beschadigen. Dat vergroot weer de kans op kanker.

Kiemeney pleit voor een streng overheidsbeleid. “Als we het aan de mensen zelf overlaten, komt het niet goed.”

beeld: 1browngirl.blogspot.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug