Biologisch boeren populair

Biologische producten vinden steeds gretiger aftrek. Dat vertaalt zich in een groeiend landbouwareaal waarop biologisch wordt geboerd. Van 2016 tot 2017 nam het toe met 8 procent tot 56.400 hectare.

Op een kwart vond biologische akker- en tuinbouw plaats, de biologische melkveehouderij legde beslag op 40.100 hectare voor grasland en veevoer. Alles bij elkaar werd in 2017 op 3,2 procent van het totale Nederlandse landbouwareaal biologische landbouw bedreven. Dat lijkt niet veel en dat is ook zo, zeker in vergelijking met de rest van Europa. Moeten wij het doen met 3,2 procent,  gemiddeld beslaat het biologische areaal in de EU 6,7 procent van het totale landbouwareaal. 

Klein percentage van totaal

Van de totale Nederlandse veestapel was vorig jaar 2,9 procent biologisch.  We hebben het dan over in totaal 3,5 miljoen biologische dieren, waarvan 3,3 miljoen biologische kippen. Dat aantal is een heel klein percentage van het totale aantal dieren waarvan Nederland jaarlijks eet. In Nederland worden jaarlijks bijvoorbeeld zo’n 18 miljoen varkens, kalveren, koeien en geiten geslacht en jaarlijks circa 600 miljoen slachtkuikens geproduceerd.

De Nederlandse biologische landbouw levert vooral melk en eieren op: 223 miljoen kilo melk en 883 miljoen eieren. De 60 miljoen kilo biologische aardappels mogen er ook zijn.

Beeld: trbbbbb.com

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug