Biologische appel scoort beter

Het zou allemaal niets uitmaken, biologisch en niet-biologisch. De hoeveelheid pesticiden per appel zou te verwaarlozen zijn. Een Oostenrijks onderzoek leert anders.

Een appel draagt meer dan 100 miljoen bacteriën met zich mee. Onderzoekers van de technische universiteit van Graz in Oostenrijk onderzochten de verschillende soorten. Wat bleek? Een biologische appel heeft een andere verhouding tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën dan een gangbare appel.

Iedere dag een appel houdt de dokter buiten de deur

Een groot deel van die bacteriën speelt een belangrijke rol om het microbioom in balans te houden. “Met dit onderzoek bevestigen de onderzoekers de uitspraak ‘an apple a day keeps the doctor away’”, schrijft The Guardian. Iedere dag een appel dus.
Behalve dat ze de verschillende bacteriën onder de loep namen, vergeleken de onderzoekers gangbare en biologische appels met elkaar. De biologische appel bleek een meer gevarieerde en uitgebalanceerde bacteriegemeenschap te huisvesten. Doordat dat de bacteriegemeenschap op biologische appels anders is qua samenstelling, zouden zij ook meer ‘goede’ bacteriën bevatten. 

Op biologische appels ontbrak de boosdoener

Op monsters van gangbare appels werd de bacterie Escherichia-Shigella aangetroffen. Deze bacterie is een bron van bekende ziektemakers; op biologische appels ontbrak de boosdoener.

Voor de probiotische bacterie Lactobacilli, een weldoener, bleek het omgekeerde het geval. Op cruciale onderdelen scoorde de biologische appel dus aanmerkelijk beter.

Beeld: thoughtco.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug