Biologische snackbar in opmars

De golf van aandacht voor gezonde voeding is niet meer te stoppen. Het is zelfs al mogelijk om enigszins verantwoord te snacken. De biologische patatwinkels zijn onmiskenbaar in opmars. Lees meer. 

De traditionele snackbar om de hoek heeft betere tijden gekend. Het besef dat je van een bezoek aan zo’n gelegenheid niet gezonder wordt, is wijd verbreid.

Rondje Randstad

De biologische patatwinkels zijn daarentegen in opmars. Het blad HP/De Tijd deed een rondje door de Randstad en kwam een keur aan nieuwe initiatieven tegen.

  • Bij de biologische fritesbakker Pomms’ aan de Coolsingel in Rotterdam kan de moderne snacker ook terecht voor biologische geitenkaaskroketten of voor kroketten van garnalen uit de Waddenzee. De dorst kan worden gelest met biologisch verantwoorde fairtrade-limonades van bloedsinaasappel, limoen of groene thee met gember. Op de toonbank staat naast de houten vorkjes en servetten van gerecycled papier een strooier met Himalayazout. De zaak loopt als een trein. Nieuwe vestigingen zijn geopend in Gouda en Amsterdam-Zuid terwijl Zoetermeer en Zwolle later dit jaar zullen volgen.
  • De primeur gaat naar Helen Geul (59) die in 2008 de eerste biologische snackbar van het land opende, in Amsterdam. Een van haar specialiteiten is zeewierkroket. De klanten zitten hier op sinaasappelkistjes en stoeltjes uit de kringloopwinkel. De klanten krijgen hun verse biologische patat mee in kartonnen bakjes en tasjes van afbreekbaar plastic. Zelfs de tandenstokers zijn duurzaam in snackbar Natuurlijk Smullen.
  • Niet lang daarna presenteerde biologische snackbar ’t Wethoudertje zich in het Amsterdamse stadsdeel Watergraafsmeer. Sindsdien is het hard gegaan. Biologische patatbakkers zijn te vinden in onder meer Haarlem, Zeist, Zaandam en ook het Overijsselse Albergen. In de Utrechtse binnenstad  zit de Frietwinkel, die volgens een vergelijkbaar concept als de Rotterdamse Pomms’ opereert. De Frietwinkel loopt zo goed, dat er eerder dit jaar filialen in Den Haag en Breda open gingen
  • Een buitenbeentje in dit gezelschap is de Vegetarische Snackbar in Den Haag, tegenover station Hollands Spoor, in 2012 opgericht door Jurgen Verwoerd (43).  “Vegetariërs willen ook graag snacken, maar niemand houdt daar rekening mee. Die mensen waren blij dat er eindelijk
 aandacht voor was.” Het aanbod varieert van bieten- en linzensalades tot eigen oesterzwamkroketten en verse soep.

HP/De Tijd heeft niet geïnformeerd in welk vet er wordt gebakken in de diverse snackbars. Of dat ook zo verantwoord is, blijft gissen.

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug