Bieten-ovenschotel met ui en kaas

Bieten-ovenschotel met ui en kaas
di, 18/06/2013 - 12:37
Door: esther
1 reacties

Blogger: Jacqueline Specken. Houdt ervan om gezonde voeding lekker en, als het even kan, makkelijk klaar te maken. Jacqueline maakt graag smoothies en soepen. Ze vindt het heerlijk allerhande soorten groenten te bereiden. “Ik krijg overduidelijk energie van gezonde voeding en geloof daarom in het principe: hoe gezonder de voeding hoe gezonder mijn lijf.” 

Recept: Bieten-ovenschotel met ui en kaas. Uit: kookboek ‘De Natuurrijke Keuken. Smaakvolle recepten voor mensen die gezond willen worden of blijven.’

Voor 2 tot 3 personen

  • 700 gram rauwe bieten
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 theelepel komijn
  • paar snufjes Keltisch zeezout
  • 50 gram gepelde hazelnoten
  • 2 flinke uien
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 150 gram geraspte geitenkaas 

Bereiding

  • Kook de bieten gaar in ongeveer 30 minuten. Laat ze in koud water iets afkoelen. Pel ze en snijd ze in blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Doe de bietjes in een ovenschaal en strooi er de tijm, komijn en het zout overheen.
  • Hak de hazelnoten grof en rooster ze even kort in een droge koekenpan. Verdeel ze over de bietjes.
  • Schil de uien en snijd ze in stukjes. Verwarm dan de olijfolie in de koekenpan en fruit de uien kort, ca. 1 minuut. Laat de uistukjes niet te zacht worden.
  • Verdeel het uimengsel over de bietjes. Bedek de schotel met de geitenkaas.
  • Schuif de ovenschaal in de oven en laat de geitenkaas smelten maar zeker niet bruin worden. 

‘De groenten zijn knapperiger dan ik gewend ben en heerlijk vol van smaak’

Het was voor mij vrij nieuw om bieten in hun schil te koken. Ik haalde de schil er voorheen altijd af. Ik laat de biologische bieten 30 minuten koken, niet te lang dus. De schil is vrij hard, het is een hele kunst om met je vork erin te prikken om te weten of ze al gaar zijn.

Makkelijk en simpel

Ondertussen fruit ik de uien alvast en rooster de hazelnoten. Het schillen van de hazelnoten gaat na het afkoelen gemakkelijk. Hup, alles in de schaal, kruiden erbij en de geitenkaas erover. Hier houd ik van: makkelijk en simpel.

Samen met knolselderijpuree

Volgens het recept zou de oven op 160 graden moeten staan. Onze oven heeft als laagste stand 175 graden. Na 10 tot 15 min is de kaas gesmolten. De groenten zijn knapperiger dan ik gewend ben en heerlijk vol van smaak met stevige ‘bite’.  Ook de noten proef ik goed en de warme gesmolten kaas geeft een fijne zachte smaak aan het gerecht. Wij hebben het samen gegeten met de knolselderijpuree uit kookboek ‘De Natuurrijke Keuken’. Een waar feestmaal van smaken.

 

Reacties (1)

Marlie's picture

Marlie
27 June 2013

Dat ziet er heerlijk uit, ik zet de ingredienten op mijn boodschappenlijstje voor morgen