Volkorensandwich met tomaat en knoflook

Volkorensandwich met tomaat en knoflook
di, 28/05/2013 - 22:00
Door:
1 reacties

Blogger: Marlie Hillekens. Marlie heeft grote passie voor gezond eten en leven en eet volgens de Natuurrijk Leven-voedingsstijl. Haar moeder volgde jarenlang het Moermandieet. Zelf maakt ze zich de Moerman-voedingsstijl momenteel eigen.  

Recept: Volkorensandwich met tomaat en knoflook. Uit: kookboek ‘De Natuurrijke Keuken. Smaakvolle recepten voor mensen die gezond willen worden of blijven.’

Voor 2 personen

 • 4 sneeën volkorenbrood of Moermanbrood
 • 4 slabladeren
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 tomaten, in blokjes
 • ¼ komkommer, in plakjes
 • ½ rode ui, in dunne ringen of gesnipperd
 • ½ eetl. dille of oregano, fijngehakt
 • snufje gemalen zwarte peper
 • 1 eetl. vers citroensap
 • 4 eetl. extra vierge olijfolie

Marlie neemt sandwich met salade kant-en-klaar mee naar het werk

Omdat ik een fulltime baan heb, maak ik mijn lunch voor de volgende dag vaak al de avond van tevoren klaar. Voor salades gebruik ik dan meestal de ‘salade-in-een-pot-methode’. De ‘natte’ ingrediënten kun je zo gescheiden houden van de ingrediënten die je knapperig wil houden, zoals slabladeren. Voor de dressing bij dit recept kun je deze methode, met wat kleine aanpassingen, ook prima gebruiken.

De dressing geurt heerlijk
Ik begin met het maken van de dressing waarvoor ik, volgens recept, knoflook, olijfolie, verse citroensap en oregano gebruik. De dressing geurt heerlijk, ik verdeel deze over twee schone glazen potten van elk ongeveer 500 ml. Vervolgens creëer ik in de pot laagjes van de diverse ingrediënten.

 1. Eerst de gesnipperde ui, zodat die lekker kan marineren in de dressing.
 2. Dan de blokjes tomaat omdat die nogal vochtig zijn.
 3. Daarna de komkommer. Ik snijd deze niet in plakjes, maar halveer de komkommer in de lengte en verwijder met een lepel de zachte kern. Daarna snijd ik hem in repen en vervolgens in blokjes. Door de zaadlijsten te verwijderen blijft niet alleen de komkommer maar de gehele salade lekker knapperig. 
 4. Omdat ik nog wat maïskorrels heb en die qua smaak en kleur prima passen in dit recept, voeg ik nu een heldergeel laagje toe aan de salade.
 5. Daarna vul ik de potten tot de rand toe met de in repen gesneden slabladeren.

Een pot kleurrijke laagjessalade
De pot moet goed worden afgevuld zodat er zo min mogelijk ruimte voor zuurstof overblijft. De komende twee dagen hoef ik ’s morgens na het ontbijt alleen maar 2 sneetjes spelt-zuurdesembrood (ik verdraag geen tarwe) uit de diepvries te pakken en een pot kleurrijke laagjessalade uit de koelkast. Dan ga ik op weg naar mijn werk, waar ik enkele uren later kan genieten van een welverdiende, smakelijke en gezonde lunch. Daarna loop ik nog even een lekker blokje om voor een goede spijsvertering ☺.

Reacties (1)

Marlie's picture

Marlie
29 May 2013

om een beeld te geven van hoe het er dan uitziet: https://www.google.nl/search?hl=nl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=142...