100 Groene Smoothies

Uitgever: 
Caplan Publishing
ISBN: 
978-90-79383-00-9
Auteur: 
Thea Spierings
Prijs: 
24,95 €

De groene smoothie heeft inmiddels wel bewezen een blijvertje te zijn in de gezonde keuken. Het is een makkelijke, snelle en lekkere manier om je dagelijkse hoeveelheid groenten op te schroeven. There’s no such thing as too many vegetables!

Vloeibare salade

Voor wie de groen(t)e smoothie nog niet kent: het is een mix van fruit, groente en een vloeibaar ingrediënt zoals water, yoghurt of melk, in een blender gemixt tot een smeuïg drankje. Eigenlijk een vloeibare salade dus. Voor het Moermandieet zijn de vloeibare ingrediënten te vervangen door biogarde, karnemelk, zelfgemaakte notenmelk of versgeperste groenten- en fruitsappen.

Rauwe kool

Vaak beperkt men zich, net als ik deed, tot het gebruik van bladgroenten als spinazie en bindsla maar in principe kun je vrijwel alle soorten groenten in de blender stoppen. Wortels, tomaat, bieten, bloemkool, komkommer, spruitjes of paprika…

 Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan erin. Natuurlijk altijd wel rekening houden met wat je zelf wel of niet goed verdragen kunt. Rauwe kool valt bijvoorbeeld niet bij iedereen goed.

De mogelijkheden zijn dus eindeloos maar als het jezelf aan creativiteit op dit vlak ontbreekt, is dit boek beslist een aanrader. Zelf bleef ik bijvoorbeeld erg hangen in de standaard smoothie van banaan, bladgroenten en notenmelk maar sinds ik dit boek heb, is dat wel veranderd. Ik smul van de combinaties van paprika met frambozen, radijs met spinazie, rode kool met kersen en spruiten met broccoli.

Recepten

De schrijfster heeft zich niet uitsluitend tot groene smoothies beperkt, ze geeft ook 15 recepten voor heerlijke, versgeperste sappen uit de slowjuicer. Elk recept is, net als bij de smoothies, voorzien van een paginagrote foto.  Op pagina’s 6 en 7 staan alle foto’s op een rijtje met verwijzingen naar de betreffende bladzijden zodat je snel je favoriete smoothie recept kun terugvinden.

Kort en bondig

Verder heeft de schrijfster de inleiding en de theoretische uitleg kort en bondig gehouden en zich vooral gericht op de recepten, 100 in totaal.  De smoothies staan per hoofdstuk gerangschikt op het meest gebruikte ingrediënt. Van andijvie tot wortel komen er 30 hoofdstukken voorbij.

Heb je een bepaalde soort groenten of fruit over? In het register vind je snel in welke smoothie of sap je ze kunt gebruiken. Heel handig!

Op de vraag hoe je zo’n groentendrank nou echt lekker maakt, geeft dit boek maar liefst 100 antwoorden. Gegarandeerd gezond genieten en voor elk wat wils.

Over dit boek:

Vegetarisch: ja

Moermanproof:  grotendeels

De Natuurrijke keuken: ja

Paksoi-zeekraal (voor twee glazen);

recept  ontleend aan 100 Groene Smoothies

paksoi zeekraal smoothie geschaald.jpg

Ingrediënten (2 personen)

paksoi, grofgesneden

2 stengels bleekselderij, in stukken

1 limoen, geschild

handje zeekraal

200 gr aardbeien

banaan, geschild, in stukken

400 ml (bron)water 

Bereidingswijze

Blender de ingrediënten (liefst biologisch) tot een smeuïge drank

Bereidingstijd: 10 - 15 minuten
Keuken: Vegetarische keuken
Menugang: Sappen/Dranken
Techniek: Overig

Tekst: Marlie Hillekens