Borstgevoel hersteld na reconstructie

 Artsen van het Maastricht UMC zijn erin geslaagd vrouwelijke borstkankerpatiënten gevoel terug te geven in hun kunstmatige borst(en).  Enige tijd na het aansluiten van een uit de buik afkomstige zenuw neemt de patiënt alweer gevoel waar.

Uit nieuw onderzoek door plastisch chirurg dr. Anouk Cornelissen blijkt dat het gevoelsherstel sterk bijdraagt aan het verbeteren van de levenskwaliteit na borstkanker, aldus De Telegraaf

Bij zo’n 250 borstkankerpatiënten is nu het gevoel in de borst deels hersteld. Doel van de onderzoekers is om deze behandeling uiteindelijk naar zo veel mogelijk vrouwen te brengen.

Bij circa 5500 vrouwen per jaar in Nederland vindt amputatie van een of beide borsten plaats. Soms preventief, omdat er een erfelijke belasting in de familie bestaat. Het verlies van gevoel is een bijwerking die bijna alle vrouwen ervaren na deze dikwijls traumatische ingreep. Maar er is nu hoop op terugkeer van het gevoel in de borst.

‘Het wordt meer en meer eigen’

’Langzamerhand begint mijn gereconstrueerde borst toch weer een beetje aan te voelen als mijn eigen borst van vroeger. Het gevoel en ook de warmte erin komen terug, het wordt meer en meer eigen.”

Sylvia Knols (47) uit Nuth, Limburg, had niet voor mogelijk gehouden dat zij ooit nog iets zou voelen op de plek waar ruim drie jaar geleden, tot het voorjaar van 2015, haar eigen borst zat. Een agressieve, snelgroeiende tumor van toen al 6,8 centimeter maakte dat de linkerborst uiteindelijk na zestien bestralingen en acht sessies met chemotherapie moest worden geamputeerd. Juist op het moment dat de kwaadaardige celwoekering drastisch geslonken was.

Dinsdag 24 januari 2017 kreeg de lunchroomexploitante uit Geleen tijdens een ruim tien uur durende operatie in het Maastricht Universitair Medisch Centrum een nieuwe, vervangende borst. Gemaakt uit huid en (vet)weefsel van haar buik. Met daarin een zenuw, bedoeld om de nieuw te vormen borst gevoel te geven. Een zenuw die gewoonlijk de huid van de buik van gevoel voorziet.

De onderneemster, moeder van drie kinderen, was daarmee een van de eerste patiënten in Nederland die deze ingreep ondergingen. Hoewel plastisch chirurgen melden dat zij er microchirurgisch steeds beter in slagen het gevoel in een borst (deels) te herstellen, door het omleggen van zenuwen, is dit nog geen standaard ingreep.

Om te kunnen begrijpen wat gevoel in de borst betekent voor vrouwen, en of dat voor hen belangrijk is, voerde Anouk Cornelissen deze studie uit. Het meest interessante resultaat noemt zij dat erogeen gevoel voor sommige van de deelnemende patiënten niet noodzakelijk bleek. „Dat is interessant omdat herstel van erogeen gevoel tot nu toe technisch niet mogelijk lijkt. Tastzin is technisch wel mogelijk om te herstellen.” Alleen al daarmee kan de levenskwaliteit bij vrouwen aanzienlijk worden verbeterd, concludeert Cornelissen.

Doof gevoel op borstholte 

Volgens plastisch chirurg dr. Stefania Tuinder van het MUMC ervaren veel vrouwen bij wie een borst of beide borsten zonder zenuw werden gereconstrueerd een ’doof gevoel op hun thorax’. „Een mevrouw zei mij eens: ’Mijn reconstructieborst voelt helemaal niet aan als eigen. Verre van dat! Het voelt als een dode pannenkoek die daar hangt.” Tuinder is overigens de co-promotor van Anouk Cornelissen.

Sylvia Knols uit Nuth nam voor het laten maken van een nieuwe tepel alle tijd. “Ik kreeg haar op 26 oktober vorig jaar. Evenals voor het daarna laten tatoeëren van de tepel en de tepelhof. Maar geloof het of niet: ik voelde toen dat gebeurde een beetje pijn tijdens het maken van die tatoeage. Ik wist niet wat me overkwam. Toen besefte ik dat het gevoel aan het terugkomen was.”

Beeld: avl.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug