Boter op het hoofd van margarinelobbyisten

Zag u dat  tv-programma Broodje Gezond waarin met droge ogen werd beweerd dat margarine gezonder voor ons is dan roomboter? Dan moet u ook lezen wat Juglen Zwaan van het internetblog aHealthylife ervan vond. Zwaan is orthomoleculair therapeut en staat bekend om zijn vlijmscherpe analyses. In dit geval vraagt hij zich af of de margarinelobbyisten wellicht boter  op het hoofd hebben.

In het programma over margarine en roomboter kreeg als eerste professor Sander Kersten van de Universiteit van Wageningen het woord. Zonder en spier te vertrekken, verkondigde hij dat verzadigd vet  het risico op hart- en vaatziekten zou vergroten. Al het onderzoek dat het tegendeel bewijst zou minderwaardig zijn.

Waarom?

Het bevreemdt Zwaan dat Kersten systematische reviews en topklasse meta-analysen wegwuift. Hij wijst erop dat eind 2015 in de British Medical Journal een systematische review annex meta-analyse is verschenen waaruit blijkt dat de relatie tussen verzadigd vet en cardiovasculaire aandoeningen niet gelegd kon worden. Bijzonder veel andere meta-analysen konden dit verband in eerdere studies ook al niet aantonen. Waarom blijft Sander Kersten dan oude onderzoeken nakletsen, vraagt Zwaan zich af? 

Unilever

Zijn antwoord: “Misschien dat we het antwoord moeten zoeken bij het feit dat de Universiteit Wageningen, waar hij voor werkt, banden heeft met de levensmiddelenindustrie. Ook de huidige voorzitter van het bestuur van Wageningen is afkomstig van Unilever.

Lees meer. 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug