Brits ziekenhuis moet snoepverkoop indammen

In Britse ziekenhuiswinkel mogen geen grote chocoladebars en zakken snoep meer worden verkocht. De maatregel maakt onderdeel uit van de strijd tegen overgewicht.
Simon Stevens, de baas van de National Health Services (NHS) heeft dat aangekondigd. Zijn organisatie maakt deel uit van het overheidsapparaat. Stevens wil snacks met meer dan 250 calorieën per stuk verbieden. Ook zakken snoep met meer dan een porties dienen uit het assortiment te verdwijnen.

Ook geen frisdrank met hoog suikergehalte

Terwijl snoep en chips in Nederlandse ziekenhuiswinkels onbeperkt mogen worden verkocht, is in engeland al eerder als maatregel ingesteld dat ziekenhuiswinkels geen reclame mogen maken of korting mogen geven op ongezonde producten. Ook mag niet meer dan 10 procent van de frisdranken in ziekenhuizen een hoog suikergehalte hebben.
De eerste resultaten zijn al meetbaar. In het eerste kwartaal van 2017 is de verkoop van fruit in instellingen met 25 procent gestegen, gezonde snacks als salades en sushi met 55 procent en relatief gezonde snacks als popcorn en gedroogd fruit met 109 procent.
Stevens waarschuwt dat door overgewicht en obesitas de kosten van de gezondheidszorg onbeheersbaar zullen stijgen. En dat geldt niet alleen voor de patiënten. Ook 700.000 van de 1,3 miljoen medewerkers van NHS (voornamelijk verpleegkundigen)  hebben overgewicht of obesitas.

Beeld: en.wikipedia.org

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug