Broccolirijst niet alleen hip maar ook gezond

Courgettespaghetti, bloemkool- en broccolirijst werden ooit door  pioniers ontwikkeld. Nu liggen ze bij ’s lands grootste kruidenier.

Courgettespaghetti zijn sliertjes rauwe courgette die spaghetti vervangen. Zo vermijd je snelle koolhydraten  en komt er een gezonde groente voor in de plaats.

Jaarprijs

Bloemkool- en broccolirijst horen ook in  dit rijtje. Ze werden ooit  ontwikkeld door culinaire slimmeriken die als een soort  gezondheidsapostel meer groenten propageerden.

Bloemkool- en broccolirijst bestaan uit korreltjes van bloemkool en broccoli. Albert Heijn nam het idee over en won met deze producten meteen de jaarprijs Goede Voeding. In de jury  zaten erkende voedingswetenschappers.

Geringschattend

De Volkskrant vroeg zich af hoe gezond deze producten dan wel zijn. De krant doet er wat geringschattend over. “Net zo gezond als gewone courgette, broccoli en bloemkool. Het ziet er alleen hipper uit”, luidt het oordeel.

Maar of ze gezonder zijn dan gewone  courgette, broccoli en bloemkool is natuurlijk helemaal de vraag niet. De vraag is of ze gezonder zijn dan spaghetti en rijst. En dat zijn ze wel degelijk.

Honger?

Tegelijk erkent de Volkskrant dat courgette, broccoli en bloemkool veel minder calorieën en minder koolhydraten bevatten. Het Voedingscentrum rekent voor een hoofdmaaltijd 400 tot 700 kcal. Dat haal je niet of nauwelijks met de groentepasta.

Daardoor is volgens de krant de kans wel groot dat je na het eten van een bord bloemkoolrijst nog honger hebt. Een nogal wonderlijke redenering want je eet niet een bord vol bloemkoolrijst  of  courgettespaghetti. Het  is slechts de basis van een maaltijd, net als aardappelen en rijst.

Dubbelop

Het venijn zit zoals altijd in de staart. Je kunt beter zelf groenten door je volkorenpasta of zilvervliesrijst doen, luidt het eindoordeel van de redacteur. Die heeft er weinig van begrepen. Het gaat immers om courgettespaghetti, bloemkool- of broccolirijst én groenten. 

Beeld: smulweb.nl

 

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug