Canada: Melk moet helemaal niet

Terwijl ons eigen Voedingscentrum nog zweert bij melk, is Canada er waarschijnlijk als eerste land ter wereld een beetje klaar mee. De Canadese gezondheidsraad doet de witte motor niet in de ban maar geeft een ieder die het laat staan, zijn zegen.

Het Nederlandse Voedingscentrum laat er geen enkele twijfel over bestaan. Melk moet, elke dag. “Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken”, verwoordt het centrum zijn liefde voor zuivel. De Canadese gezondheidsraad Health Canada ziet dat  toch een slag anders. Het heeft nieuwe voedingsrichtlijnen bekend gemaakt waarin ingrijpende veranderingen voorkomen. Voor die beslissing baseerde Health Canada zich op wetenschappelijk onderzoek dat niet (mede)gefinancierd werd door de voedingsmiddelenindustrie.

Drie porties teruggedrongen tot bijna nul

Het meest opzienbarend is het schrappen van zuivel als noodzakelijke voedingsgroep in een gezond voedingspatroon. Al sinds 1942 raadt de Canadese gezondheidsraad haar burgers aan om daar elke dag drie porties van te nuttigen, maar op dat advies komt ze nu dus terug. Eiwitten kan je volgens de organisatie tenslotte ook – en liever – halen uit plantaardige bronnen zoals peulvruchten. Melk mag nog wel maar dan met mate en in de magere variant. Dat tot groot ongenoegen van de zuivelkoepel Dairy Farmers of Canada, die een implosie van een hele sector voorspelt.

Ook de Canadese vleesindustrie uitte al haar zorgen. Eiwitten uit vlees worden in de nieuwe aanbevelingen voor een groot deel vervangen door eiwitten uit plantaardige bronnen (zoals peulvruchten). Verder wordt aanbevolen een bord voor de helft te vullen met groenten en fruit en een kwart met vezelrijk voedsel zoals granen.

Liever hele vrucht dan sap

Het zijn niet de enige richtlijnen waaruit blijkt dat Health Canada niet blind is voor het wereldwijde voedingsonderzoek. Zo moedigt het Canadese centrum aan om vooral onbewerkt voedsel te eten. Een glas vruchtensap moet wijken voor de hele vrucht. Tenslotte maakt Health Canada de inwoners van het land ook bewust van de economie achter voeding. Ze raadt aan om altijd de etiketten te lezen en te leren hoe marketing je keuzes als consument kan beïnvloeden.

Beeld: gelderlander.nl

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug