Cannabis stilde niet alleen Deryns pijn

Ze was de wanhoop nabij. Callie’s zoon had vanwege zijn kanker niet lang meer te leven. Ten einde raad gaf ze hem cannabis tegen de pijn en dat  werd zijn redding.

Deryn kreeg toen hij tien was, te horen dat hij leukemie onder zijn leden had. Dat was de eerste schok.  Anderhalf jaar werd een tweede kankersoort ontdekt, de zeldzame Langerhans cel sarcoma. Slechts vijf mensen in de wereld hebben het momenteel.

Slopende periode

Samen met een journalist schreef  Deryns moeder Callie een boek over de slopende periode die ze achter de rug heeft. “De jongen van zeven biljoen”, heet het. Met dat getal duidt ze op de kans dat iemand twee soorten kanker heeft, waarvan ook nog een soort die zeer zeldzaam is. De Britse media hebben in  korte tijd al heel wat kolommen aan het boek gewijd.

Deryn was al overgebracht  naar een hospice, waar de arts hem nog een paar weken gaf. Intussen werd de pijn steeds heviger. Zijn vingertoppen werden hard en zwart als gevolg van een zware infectie. Elke dag smeekte Deryn zijn moeder  zijn hand eraf te laten halen. “Ik trek dit niet langer.”

Mist van morfine

Hij kreeg zware pijnstilling, wat Deryn het gevoel  gaf dat hij leefde in “een mist van morfine”.  Deryn was misselijk en bovendien verslaafd aan het  spul. Hij mocht een dosis om de zeven tot acht uur, maar binnen een uur drukte hij al weer op de zoemer om de verpleegkundigen te bellen. De jongen was al bezig zijn eigen begrafenis te regelen.

Daarop besloten Callie en haar man Simon Deryn stiekem cannabis te geven. Ze  wilden de lijdensweg van hun zoon zo veel als mogelijk verlichten. Callie ging naar de stad en kocht een apparaatje voor het inhaleren van cannabis. Uren had ze op internet doorgebracht op zoek naar cannabis. Zo kwam ze op het spoor dat cannabis dienst kan doen als pijnstiller.

Stoute schoolkinderen

Deryn was enthousiast om drugs te mogen uitproberen met de zegen van zijn vader en moeder. Na het sluiten van de gordijnen, zodat niemand hen kon zien, kreeg Deryn de inhalatiepen. “We voelden ons als stoute schoolkinderen die stiekem een sigaret rookten achter de fietsenstallingen”, vertelt Callie.

Pijn gezakt

Al na tien minuten zei Deryn dat de pijn een beetje was gezakt. Hij voelde zich meer ontspannen . Ze zetten het gebruik van cannabis voort maar dan in hoge doseringen. Wat niemand meer voor mogelijk  had gehouden,  gebeurde: Deryn begon op te knappen. Een wonder want zijn immuunsysteem functioneerde nauwelijks meer. 

Al vrij snel daarna gaven artsen aan dat ze niet zeker meer waren of Deryn stervende was. “Toen drong het tot me,” zegt Callie. “Slechts één ding was veranderd sinds Deryn begon te herstellen – de cannabis. Ik kon alleen niet aan de dokters vertellen wat we hadden gedaan.”

 

Voor Callie is afdoende aangetoond dat het de cannabis was die haar zoon beter maakte. Naar  haar mening is er hard bewijs dat cannabis een vitale rol speelde bij het herstel van Deryn.

Inmiddels is Deryn 17 jaar en heeft hij zijn eindexamen gehaald, ondanks dat hij in vier jaar tijd maar negen maanden les heeft gehad. “Dankzij mijn wonderjongen weet ik dat wat ons ook staat te wachten, we het aan kunnen,” zegt Callie.

Onjuiste veronderstelling

Op radio EenVandaag reageerde Peter Huijgens van het Integraal Kankercentrum Nederland vol ongeloof op het Britse ervaringsverhaal. Volgens hem is afdoende bewezen dat leukemie niet met cannabis is te genezen. Kennelijk wist hij niet dat Deryn ook en vooral leed aan de zeldzame Langerhans cel sarcoma. Verder zou Huijgens nog wat kunnen leren van de oncologen in het Edese Valleiziekenhuizen die bij kankerpatiënt Monique Posthumus moesten vaststellen dat de cannabis wonderen deed. Wat alleen raadselachtig blijft, is waarom het bij de een wel aanslaat en bij de ander niet. Maar is dat bij chemo anders?

 

Beeld: mirror.co.uk

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug