Cateraar: Snacks horen niet in ziekenhuis

Cateraar: Snacks horen niet in ziekenhuis
vr, 11/03/2016 - 09:21
Door: jvklinken
0 reacties

Ziekenhuiscateraar Albron wil een eind maken aan de verkoop van frituursnacks in ziekenhuizen. Henk Voormolen van Albron zegt in gesprek met het AD: "Wanneer ik mijn ogen dichtdoe in de hal van een ziekenhuis, lijkt het alsof ik in een veredelde snackbar sta. Dat is toch gek? Een ziekenhuis is een plek om beter te worden, dan helpt het niet als mensen geconfronteerd worden met ongezond eten." 

Tergend langzaam

Albron verzorgt het eten in vijftien ziekenhuisrestaurants in het land en  vrijwel overal voeren vette snacks de boventoon. Denk niet dat de omschakeling van een leien dakje gaat. Het kost Voormolen de nodige overredingskracht om ziekenhuizen te overtuigen van het nut van zijn plan. De gesprekken daarover verlopen nog “tergend langzaam” omdat de ingreep in het assortiment “betuttelend” zou zijn.

Ook zouden de ziekenhuizen opzien tegen de volgens Albron noodzakelijke verbouwing tot een open keuken waar (gezonde) maaltijden vers worden bereid.

Open keuken

Albron is in 15 ziekenhuizen actief als cateraar. De cateraar wil in elk restaurant een open keuken laten bouwen, zodat klanten kunnen zien dat alles vers wordt bereid. Op die manier moet het aantrekkelijker worden om voor gezonde maaltijden te kiezen.

Twente

Tot de klanten van Albron hoort waarschijnlijk niet het Medisch Spectrum Twente want dat heeft juist bekend gemaakt de verkoop van de vette hap op te voeren. Het ziekenhuis breidt de menukaart uit met onder meer snacks als bitterballen en poffertjes.

Het ziekenhuis vindt dat het niet aan hem is om te bepalen wat gezond en ongezond is. “Waarom beleren, als je dit thuis ook eet?", aldus bedrijfskundig manager Michiel Klatte.

AMC

Voormolen van cateraar Albron vindt daarentegen  dat ziekenhuizendirecties meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen. Bijna 44 procent van de Nederlanders is te zwaar, van wie 12 procent kampt met ernstig overgewicht.

Slechts één klant, het AMC, heeft in het Pitrestaurant de frituur al in de ban gedaan. Het assortiment is zo uitgestald dat klanten eerst langs de gezonde broodjes en smoothies lopen en pas daarna bij de taartjes en worstenbroodjes belanden. In veel ziekenhuizen is het andersom, bleek afgelopen najaar uit een steekproef van het AD. Bij het gros is de vette hap de grote blikvanger. 

,,We blijven gewoon taartjes en worstenbroodjes verkopen”, zegt Voormolen. “Soms is er in een ziekenhuis ook behoefte aan troosteten.''

Beeld: reddit.com