Chemo voor eenzame vrouw van 93

 MMV adviseert kankerpatiënten dringend om zelf de regie te behouden over je behandeling, ook als je in het ziekenhuis belandt en te maken krijgt met een team van artsen. Dit verhaal uit de Vlaamse krant De Morgen bevestigt nog eens hoe noodzakelijk het is om zelf het roer in handen te hebben.  

Tien jaar lang werkte Jasmien Soetens in het UZ Gent als psycholoog op een oncologische afdeling. Toen ze op de borstkliniek werkte, was ze bijna altijd aanwezig op de vergaderingen van het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC).

Het gaat veel minder over draagkracht patiënt

Dat MOC resulteert naar haar zeggen vaak in medisch overleg, over tumoren, uitzaaiingen en mogelijke behandelingen. “Het gaat veel minder over de draagkracht van een patiënt of de levenskwaliteit”

In die zin herkent Soetens de conclusies van het onderzoek van dr. Melissa Horlait van de Vrije Universiteit Brussel. Zij observeerde enkele honderden MOC’s en zag hoe paramedici zoals psychologen, verpleegkundigen, sociaal werkers nauwelijks aan bod kwamen.

Wie helpt 93-jarige als ze misselijk is van de chemo?

“Soms leidt dat tot absurde situaties”, vertelt Horlait. “Zo was ik eens op zo’n overleg waar de behandeling werd besproken van een vrouw met borstkanker. De artsen stelden bestraling voor, een operatie en vervolgens chemo. Gelukkig kwam toen een verpleegkundige tussen en wees die de artsen erop dat die vrouw 93 jaar is, alleen thuis woont en geen sociaal vangnet heeft. ‘Wie gaat haar helpen als ze misselijk is van de chemo?’, vroeg die verpleegkundige. Had zij dat toen niet geopperd, was daar zelfs helemaal niet over nagedacht.”

Man in coma bestralen

Maar het kan nog erger volgens Horlait. “Voor een man met een hersentumor kwam het advies om hem te bestralen. Opnieuw nam een verpleegkundige het woord. ‘Ja maar, die man ligt in een coma, we kunnen hem helemaal niet bestralen.’ Dit zijn dan nog voorbeelden waarbij paramedici tussenkomen, net omdat het zo’n flagrante voorbeelden zijn. Maar in vele gevallen doen zij er het zwijgen toe, omdat ze niet de ruimte krijgen om tussen te komen.”

Al eerder bleek uit onderzoek dat op deze vergaderingen van het MOC niet de patiënt centraal staat maar de aandoening….

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug