Chips van gedroogde groenten goede keuze

Groentechips zijn bezig met een opmars. Het aanbod in de supermarkten wordt steeds gevarieerder. Consumenten veronderstellen dat de groentevariant gezonder is dan die met aardappel. Maar is dat zo?

Foodlog ging op onderzoek uit. De eerste ontdekking was dat ‘gewone chips’ volgens de informatie op de verpakking slechts 65 procent aardappel bevat. En de rest dan? Dat is voornamelijk de olie waarin gefrituurd wordt.

Zonnebloemolie

Voor groentechips is dat niet anders. Verreweg de meeste worden gefrituurd in zonnebloemolie. De vergelijkbare hoeveelheid vet wijkt dan ook niet veel af van die van aardappelchips. Gemiddeld bevatten de chips in steekproef van Foodlog 29 gram vet per 100 gram. 

En als ze in andere vetten worden gefrituurd? Dan wordt het er niet beter op. Gemiddeld bevatten chips zo’n 3 gram verzadigd vet. Ekoplaza heeft chips in haar schappen liggen die gebakken zijn in kokosvet. Die bevatten maar liefst 33,5 gram verzadigd vet. 

Heel goed uit de bus komen gedroogde groentechips zoals de Beetroot Crisps. Het gaat in dat geval om gedroogde bieten. Ze bevatten slechts 0,5 gram vet op 100 gram van het product. 

Dextrose

Dat wat betreft het vel. Dan de calorieën. Lays Oven Baked chips bevatten relatief weinig vet, maar doen niet onder in calorieën. Dat blijkt te liggen aan de bereiding van het product. Als gevolg daarvan is de hoeveelheid koolhydraten in deze ovenchips groter dan bij de standaard Lays aardappelchips.

In een toelichting zegt Lays dat deze chips worden gemaakt van een deeg van aardappelvlokken en zetmeel. Om het knapperig te maken wordt er dextrose (suiker) aan toegevoegd. Daardoor zitten er meer koolhydraten in het product.”

Ook op het vlak van het koolhydratengehalte vallen de Beetroot Crisps op. Goed nieuws is dat de gedroogde bietenchips weinig calorieën bevatten en bijna geen vet. Toch is er een ‘maar’: als het gaat om koolhydraten en suikers springen ze eruit: 55,2 gram koolhydraten op100 gram. Daar is 54,4 gram suiker. De verklaring is simpel. Bieten bevatten van zichzelf nu eenmaal meer suikers dan aardappelen.

Goedkoop

Je zou verwachten dat groentechips het minste zout bevatten. Die mikken immers op de consument die gezond wil eten. De linzenchips van Ekoplaza bevatten 4,3 gram zout per 100 gram, de kikkererwtenchips komen uit op 2,9 gram zout per 100 gram. Dat is meer dan in gewone chips. 

Positief onderscheiden groentechips zich vooral wat het vezelgehalte betreft. Gemiddeld zit er in 100 gram aardappelchips 3,9 gram vezels. Groentechips bevatten 12,4 gram vezels per 100 gram. De uitschieter is ook dit keer weer de Beetroot Crisps, met maar liefst 23,1 gram vezels per 100 gram.

Wie goedkoop uit wil zijn, gaat zelf aan de slag met groentechips. Gewoon flinterdunne plakjes snijden van je favoriete groente, besprenkelen met een beetje olie, kruiden of zout naar smaak, en op lage temperatuur drogen in de oven. 

Beeld: commons.wikimedia.org

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug