Chocola minder gezond dan gedacht

Hè hè, was er eindelijk een lekkernij die goed voor ons is: donkere chocolade. Helaas, ‘t valt bij nader inzien tegen.

Donkere chocolade brak in de lage landen pas echt door met de komst van de Voedselzandloper, de bestseller van Kris Verburgh. “Donkere chocolade: verbetert de cognitie”, schrijft hij op zijn site. En: “Verlaagt ook de bloeddruk, wat het risico op een beroerte vermindert.”

Wellicht lagere kans op hartproblemen

Met donkere chocolade wordt over het algemeen de chocolade bedoeld met een cacaogehalte van 70 procent of meer. Een stukje van 25 gram per dag zou gezond zijn. Maar is dat ook zo, vroeg de Amerikaanse nieuwssite Vox zich af?

Alle onderzoeken werden door gevlast om uiteindelijk de magere conclusie over te houden dat er wellicht sprake is van een lagere kans op hartproblemen.

Hoe kan het dan dat de hele wereld de lof van donkere chocolade bejubelt? Vox  ontdekte dat de chocolade-industrie al decennialang wetenschappelijke studies sponsort die onderzoek doen naar manieren waarop chocolade gezond voor ons zouden kunnen zijn.

Vox-journalist Julia Belluz schrijft: “De afgelopen dertig jaar hebben Nestlé, Mars, Barry Callebaut en Hershey’s miljoenen dollars besteed aan wetenschappelijke studies en onderzoeksbeurzen die de cacao-wetenschap ondersteunen” (vertaling Eva Jinek).

Vooral Mars heeft reputatie

Vooral Mars heeft  op dit gebied een reputatie, weet Belluz. Dit bedrijf sponsort al sinds 1982 onderzoek naar chocolade. Mars heeft meebetaald aan 140 wetenschappelijke artikelen die in gerenommeerde tijdschriften zijn verschenen. Een groot deel van al het onderzoek is gegaan naar de eigenschappen van zogenaamde flavanolen. Deze antioxidanten zijn terug te vinden in plantaardige voedingsmiddelen, en dus ook in donkere chocolade.

Uit één onderzoek van Columbia University bleek dat “flavanolen bepaalde onderdelen van het brein kunnen verbeteren, die verantwoordelijk geacht worden voor geheugenverlies op latere leeftijd.’

De pr-mensen van de universiteit klopten dit enigszins op, de media die er over schreven deden er nog een schepje bovenop en zo werd wereldwijd het nieuws verspreid dat chocolade goed is voor je geheugen. Op twee na, zijn alle honderd studies die Vox onderzocht (betaald door Mars) lovend over de effecten van chocola op de gezondheid.

Keihard bewijs ontbreekt

Maar klopt het dan niet flavanolen bepaalde onderdelen van het geheugen kunnen verbeteren? Zeker, maar het keiharde bewijs ontbreekt dat het eten van chocolade positieve effecten heeft op je gezondheid voor de lange termijn.

De MMV-Voedingsmiddelenlijst ontraadt kankerpatiënten cacao. Wie het wil gebruiken, krijgt het advies om het met mate te consumeren en eventueel  te kiezen voor carob.

Beeld: mijngezondeleven.blogspot.com

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug