'Comazuipers' duperen andere patiënten

'Comazuipers' duperen andere patiënten
vr, 31/07/2015 - 09:28
Door: jvklinken
0 reacties

Wie zijn achterste verbrandt, moet op de blaren zitten. Daar komt de reactie van een ruime meerderheid van de ondervraagden op neer in een peiling over de vraag of zogeheten ‘comazuipers’ moeten meebetalen aan hun behandeling. Acht van de tien beantwoordde die vraag met “ja”. Er zal nog heel wat alcoholische drank door jeugdige kelen moeten stromen voordat het zover is maar dat het op termijn van een verplichte financiële bijdrage gaat komen, lijkt steeds waarschijnlijker. En terecht.

Werkdruk

Verpleegkundigen moeten zich tegenwoordig de benen uit het lijf rennen. De werkdruk in ziekenhuizen is de laatste jaren fors toegenomen. Aan behandelingen is er steeds meer mogelijk en dat vergt energie en menskracht.

Intussen lopen de kosten van de gezondheidszorg hoog op. Dat komt niet alleen doordat er steeds meer behandelingen beschikbaar zijn maar ook door de introductie van peperdure medicijnen. Met name de immuuntherapie tegen kanker is een forse aanslag op de budgetten van ziekenhuizen.  De situatie komt in zicht dat artsen tegen patiënten moeten zeggen dat er geen geld is voor de middelen die hen ten dienste staan.

In coma

Tegen die achtergrond is het moeilijk te accepteren dat jongeren het zodanig op een ‘zuipen’ zetten dat ze in coma raken. Dat verschijnsel grijpt steeds verder om zich heen. Vorig jaar moesten er ruim 700 jongeren voor worden behandeld. Dat zij bij zichzelf grote schade aanrichten is al erg genoeg. Maar dat ze ook nog eens een stevig beroep doen op de toch al overbelaste gezondheidszorg is nauwelijks te verteren en niet uit te leggen, zeker niet aan andere patiënten die de dupe dreigen te worden van de toegenomen hectiek in de ziekenhuizen.

Absurd

Niet zo verbazingwekkend dus dat de overgrote meerderheid van de ondervraagden deze week op een enquête over comazuipen met “ja” reageerde op de vraag of die jongeren moeten meebetalen aan hun behandeling. Het lijkt een van de weinige effectieve maatregelen om dit absurde verschijnsel te beteugelen.

Gelukkig kunnen veel jongeren worden bereikt door middel van voorlichting over alcoholgebruik. De betreffende campagnes zetten onmiskenbaar zoden aan de dijk. Maar op het verschijnsel  comazuipen hebben ze helaas weinig effect. En dan komt het moment dichterbij dat de overheid zegt: wie niet horen wil, moet maar voelen. Zeker in de portemonnee.

Tekst: Jan van Klinken

Beeld: www.stand.nl