Dit slikt gezondheidsapostel Kris Verburgh

Het is een hele tijd stil geweest rond de Vlaamse arts en gezondheidsapostel Kris Verburgh maar hij is terug. Dagblad De Morgen interviewde hem over zijn voortschrijdende inzichten met betrekking tot veroudering. Aanleiding voor het gesprek is de internationale conferentie van deze week in San Francisco over de vraag hoe mensen langer gezond kunnen blijven. “We gaan naar een toekomst waarin we veroudering kunnen omkeren. Dan maken we van een man van tachtig weer iemand van vijftig”, zegt Verburgh.

Verburgh neemt aan de conferentie deel als adviseur van het Longevity Vision Fund, een fonds van 100 miljoen dollar dat investeert in de laatste technologieën om mensen op een gezonde manier ouder te laten worden. Zelf wacht hij die nieuwe technologieën niet af. Verburgh zet alles op alles om zijn lichaam zo jong mogelijk te houden: gezond eten, bewegen, en ook voedingssupplementen slikken. Waaronder het gloednieuwe NMN, een middel dat een gunstige invloed zou kunnen hebben op veroudering.

‘NMN meest veelbelovende’

“We moeten voorzichtig zijn met gezondsheidsclaims. Er is nog meer onderzoek nodig. Maar van alle voedingssupplementen die er zijn, is NMN één van de meest veelbelovende om veroudering te vertragen. In onderzoek zie je dat het oude muizen wat kan verjongen.”

Met alleen voedingssupplementen komen we er echter niet. “Om veroudering tegen te gaan, hebben we biotechnologie nodig. Dat is technologie die inspeelt op de werking van de cellen. Door bijvoorbeeld genen te veranderen. Of te herprogrammeren. Als je enkel NMN neemt, ga je in het beste geval de veroudering een klein beetje kunnen vertragen. Er is een meer geïntegreerde aanpak nodig. Daarvoor zit ik hier nu in San Francisco. Ik praat met onderzoekers en professoren die nieuwe technologieën ontwikkelen om veroudering aan te pakken.”

Zelf neemt hij fisetine, vitamine D, jodium, magnesiummalaat, zink, B-vitamines en uiteraard NMN. “Om ervoor te zorgen dat ik geen tekorten heb. Want zelfs al eet je gezond, dan nog kom je niet aan alle stoffen in de juiste mate. Je moet al gigantische hoeveelheden groenten en noten eten om voldoende magnesium binnen te krijgen.”

Oude muizen werden verjongd

Volgens Verburgh gaan we naar een toekomst waarin mensen veel langer gaan leven. Steeds meer experimenten tonen aan dat het mogelijk is om veroudering niet enkel te vertragen, maar ook om te keren. Er zijn studies waarin oude muizen werden verjongd. Dat waren muizen die vergrijsd waren, kale plekken hadden en een rug met osteoporose. Na epigenetische therapie kregen ze weer een glanzende, zwarte vacht, konden hun organen beter regenereren en werden ze actiever.” 

“Dergelijke studies tonen aan dat het mogelijk is om veroudering gedeeltelijk om te keren. Daarmee zou je van een tachtigjarige man weer iemand van vijftig kunnen maken. Heel veel wetenschappers zijn daarmee bezig. Daar worden nu jaarlijks honderden miljoenen dollars in geïnvesteerd. Omdat men zich ook steeds meer realiseert dat het aanpakken van veroudering de beste manier is om vele ziektes tegen te gaan. Dementie. Hart- en vaataandoeningen. Welke zin heeft het om miljarden uit te geven aan onderzoek naar dementie als je niet de wortel aanpakt? De wortel is veroudering. Overal zie je nu die verschuiving. Aan onderzoekscentra. Bij universiteiten. Zelfs Google is daarmee bezig.”

“De jongste honderd jaar hebben we onze levensduur verdubbeld. Van 45 naar bijna 90. We gaan naar een toekomst waarin biotechnologie dat nog verder zal verlengen. Kinderen die nu geboren worden, hebben 50 procent kans om 105 te worden, zegt men. Ik vind die voorspellingen onderschat. We gaan door het biologische plafond van 120 breken dat homo sapiens kenmerkt. Er zijn wetenschappers die zeggen dat de kinderen die 135 jaar worden, nu al geboren zijn. Biotech gaat onze levens compleet veranderen.”

‘Pak veroudering aan en je krijgt minder kankers’

Dan zullen we toch eerst kanker moeten overwinnen, erkent Verburgh. Maar: “Immuuntherapie biedt al heel goeie resultaten. Er zijn kankers waaraan je tien jaar geleden nog doodging, maar waarvan je nu kan genezen. Die evolutie zal zich nog verder doorzetten. Maar dat is nu net het punt: pak veroudering aan en je krijgt ook minder kankers.”

Sterven, behoort dat niet gewoon bij het leven? “Zeker. Maar het is de bedoeling die sterfelijkheid uit te stellen en mensen zo lang mogelijk gezond te houden. Er komt een tsunami van ouderen aan. De overheid anticipeert daar niet op. Dat wordt onhoudbaar in de toekomst. Mensen moeten jong en gezond blijven. Anders komen we in de problemen met de pensioenen en de kosten voor de gezondheidszorg. 86 procent van de kosten van de gezondheidszorg gaat vandaag naar verouderingsziektes.”

En ondertussen? “Het belangrijkst is onze levensstijl. Voor onze voeding: minder vlees, dierlijke producten, suikers en zetmeel. Meer groenten en gezonde vetten. Sporten. Niet roken. Positieve psychologie. Stressreductie. Gelukkig in het leven staan. Voldoende slapen. Aangevuld met voedingssupplementen die in het beste geval de veroudering wat kunnen vertragen. Zoals NMN of fisetine.”

Beeld: common.wikipedia.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug