DiVitaal 186 *Dit is Jantsje, ze had nog maar kort te leven

klik hier voor de webversie

Jantsje kreeg het te horen (zie deze nieuwsbrief), net als ontelbare andere kankerpatiënten: u heeft nog zoveel maanden te leven. Het beste is om dat nooit te geloven. Een Duitse ziekenhuisdirecteur zei zich ontzettend over Nederlandse artsen en hun voorspellingen te verbazen. Patiënten gaan vaak rotsvast in de prognose geloven en overlijden soms op de dag nauwkeurig, zo was haar ervaring. Selfullfilling prophecy, noemen de Engelsen dat. Profetie die zichzelf vervult. 

 

Jan van Klinken

 

 

Dit is Jantsje, ze had nog maar kort te leven

"Je hebt nog heel kort te leven!", zei de oncoloog 24 jaar geleden plompverloren tegen Jantsje Dekker toen ze borstkanker bleek te hebben. Na dagenlang verstijfd op de bank te  hebben gezeten, durfde ze haar eigen weg te gaan. Ze genas en kijkt inmiddels met dankbaarheid terug op haar ziekte. "Ik kreeg meer compassie voor anderen, maar ook voor mezelf." In een video-interview met MMV vertelt ze hoe het haar verder verging.

Lees verder

(advertentie)

Ja maar dokter....

Je wilt een ander ziekenhuis. Of je wilt een second opinion. Nog zo’n heikel onderwerp: je wilt liever door een vrouwelijke arts worden behandeld. Of je ziet af van de volgende chemo. Converseren met een arts gaat niet iedereen goed af. Het begint ermee dat veel patiënten er tegenop zien. En dat  terwijl het tegenwoordig wettelijk zo is geregeld dat dokter en patiënt samen beslissen. Sneller gezegd dan gedaan. Zes tips die het ons gemakkelijker maken.

Lees verder

(advertentie)

Soms is ongerustheid over hoofdpijn terecht

Hoofdpijn is een veel voorkomend verschijnsel. In sommige gevallen is de pijn zo heftig dat er grote ongerustheid ontstaat. Het zal toch geen hersentumor zijn? Die zorg kan terecht zijn maar vaak niet. Bij bepaalde verschijnselen moet  u op een hersentumor bedacht zijn, waarbij  het vaak gaat om een soort hoofdpijn die u niet eerder hebt gehad. Meestal zijn er ook andere verschijnselen.

Lees verder

(advertentie)

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

Verder: