DiVitaal 187 *Zelfs hond van sportarts had baat bij supplement

klik hier voor de webversie

Toen ik deze week een bericht las over glucosamine, moest ik denken aan die keer dat ik me bij mijn sportarts meldde met artrose aan de heup. Ik vroeg of genoemd supplement in mijn geval zou kunnen helpen. Meteen begon hij te grinikken. Glucosamine, daar waren de geleerden het niet over eens, zei hij. Hij kon het dus niet voorschrijven. Maar hij vertelde er wel wat bij. Hij had zelf ook last van artrose gehad. "Ik beeld me in dat glucosamine de klachten fors heeft verminderd." Omdat zijn hond stram werd, had hij het middel toen ook maar aan zijn bejaarde viervoeter gegeven. "En verdraaid, die had er ook baat bij", lachte de arts. Ervaringsgeneeskunde, heet  dat. Ben ik dol op, zeker sinds de glucosamine ook bij mij voortreffelijk zijn werk deed.   

 

Jan van Klinken

Lees meer

 

 

Eet volop framboos maar wees terughoudend met mango

Fruit is supergezond maar dat wil nog niet zeggen dat we zoveel mogelijk appels, sinaasappels, peren en aanverwante lekkernijen naar binnen moeten werken op een dag. Zo bevat een kleine mango van 300 gram 45 gram suiker. Hiermee zit je al op de grens van een aanvaardbare suikerinname per dag. Een fruitsoort die je daarentegen naar hartenlust kunt eten, is framboos. Ze is niet alleen een Moermanaanrader maar bevat ook nog eens een minimum aan fructose: Een bakje van 100 gram bevat slechts vijf gram suiker.

Lees verder

(advertentie)

Goede raad voor wie vlees noch vis eet

Wie vlees noch vis eet, moet goed opletten dat je alle voedingstoffen, zoals voldoende vitamines en mineralen, binnenkrijgt. Zo komt vitamine B12 alleen voor in dierlijke producten en bevat vlees goed opneembaar ijzer. “Daarom is het belangrijk om voor vervanging te zorgen. Dat doe je goed door het nemen van een vleesvervanger. Als je dat doet en verder een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen", aldus Suzanne Tuinier van  het Vitamine Informatie Bureau.

Lees verder

(advertentie)

Nazorg bij kankerpatiënt schiet tekort

Wie hersteld is van kanker, kan daarmee de draad nog niet meteen oppakken. Vaak kampt zij of hij nog met lichamelijke en geestelijke gevolgen. De nazorg voor ex-kankerpatiënten schiet tekort, vindt KWF Kankerbestrijding. Dit najaar start de organisatie een campagne om hier meer aandacht voor te vragen. “Ik moet het vertrouwen in mijn eigen lichaam terugvinden”, zegt Dieneke Dijk uit Wijhe. Het is een bekende klacht van kankerpatiënten. Het voelt alsof hun lichaam hen verraden heeft.

Lees verder

(advertentie)

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

Verder: