DiVitaal 192 *Gezonde leefstijl geeft agente haar leven terug

klik hier voor de webversie

Hoeveel is een mensenleven waard? Die vraag wordt steeds nijpender. In de VS is nu een medicijn tegen kanker ontwikkeld dat 475.000 dollar per patiënt kost (zie verderop in deze nieuwsbrief). Dat is al van de gekke  maar experts voorspellen dat er nóg duurdere middelen aankomen. Op zeker moment zullen overheden “nee” moeten verkopen omdat de lasten niet meer zijn op te brengen. Dan kunnen alleen de zeer rijken nog zo’n behandeling betalen. Wat zou je voor al dat  geld een geweldig preventiebeleid kunnen voeren onder het motto dat voorkomen duizenden malen goedkoper is dan genezen.

Jan van Klinken

 

Gezonde leefstijl geeft agente haar leven terug

Ondanks dat ze haar hele leven al bewust at, werd politieagente Marga Westra (47) op haar 38ste geveld door de chronische darmziekte colitis ulcerosa. Haar dikke darm is verwijderd, maar sinds drie jaar heeft ze geen stoma meer nodig. “Mede dankzij mijn gezonde leefstijl, heb ik mijn leven terug.” In het nieuwe nummer van Uitzicht, dat dinsdag aanstaande bij de leden van MMV op de mat ligt, een uitgebreid interview met Marga maar ook met Hans Stoop en gezondheidspsycholoog Anja van Onna over kinderkanker.

Lees verder

(advertentie)

Prijs van medicijnen: Het wordt steeds gekker

De prijzen van nieuwe kankermedicijnen zijn al absurd hoog maar  het kan nog gekker. Een baanbrekende behandeling tegen leukemie kost 475.000 dollar per patiënt. “Een historische beslissing.” De Amerikaanse Food and Drug Administration schuwde grote woorden niet toen ze deze week groen licht gaf voor de kankerbehandeling Kymriah. Studies wijzen op spectaculaire resultaten met de therapie.

Lees verder

Dankzij wietolie fluitend door behandeling

Alle de Haan uit Friesland kreeg van zijn longarts het slechtste verjaardagscadeau dat je je maar kunt wensen: de diagnose kanker. Hij koos -naast de reguliere behandeling- voor wietolie. Wat als eerste opviel toen de behandelingen waren gestart, was dat de chemotherapie en bestraling nauwelijks bijwerkingen kenden. Alle had geen last van verminderde eetlust en zijn paardenstaart gaf geen krimp. Naar eigen zeggen is dat te danken aan wietolie. Fluitend onderging hij zijn behandelingen.

Lees verder

Verder: