DiVitaal 194 *Dan maar naar de Turk

 

 

klik hier voor de webversie

De Vlaardingse kankerarts Cornelis Moerman kon het met de Amerikaanse scheikundige en tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling bijzonder goed vinden. Reden: net als hij was Pauling overtuigd van het nut van hoge doses vitamine C bij de bestrijding van kanker. Harde wetenschappelijke bewijzen hadden de twee niet. Hun theorie was vooral gebaseerd op logisch redeneren.

Ook anno 2017 is het sluitende bewijs er niet maar het begint wel op te schieten. Aan de universiteit van Maastricht is een team van wetenschappers druk bezig met een onderzoek naar de rol van vitamine C bij kanker. Het team bevindt zich naar eigen zeggen op een veelbelovend spoor. Deze week was in het nieuws dat vitamine C helpt in de strijd tegen leukemie (zie deze nieuwsbrief). Je ziet Moerman en Pauling in gedachten instemmend knikken. Tsja, er zijn wel meer grote  geesten geweest die pas na hun dood gelijk kregen.  

Jan van Klinken

 

Vitamine C helpt bij de strijd tegen leukemie

Vitamine C kan helpen leukemie en andere vormen van bloedkanker te voorkomen. De vitamine voedt stamcellen die de ontwikkeling van leukemie onderdrukken. Dat blijkt uit twee nieuwe studies.. Behalve dat het de stamcellen onderdrukt, communiceert vitamine C ook met defecte stamcellen in het beenmerg.  Het remt de cellen bij het ontwikkelen en veroorzaken van bloedkanker.

Lees verder

(advertentie)

Niet alles hoeft tot achter de komma bewezen te zijn'

"Wetenschappers moeten uit hun ivoren toren komen. Niet alles hoeft tot drie cijfers achter de komma bewezen te zijn, voor je er mee aan de slag kunt.” Een natuurgeneeskundige aan het woord? Nee, kinderarts Koen Joosten van het  Rotterdamse Eramus MC vorige week vrijdag tijdens de opening van het Healthy Food Congress -oftewel: het Groentecongres- in Den Haag.

Lees verder

Dan maar  naar  de Turk

Steeds meer kantines schakelen over op gezond. Maar veel moeders van puberende zonen en dochters merken daar nog weinig van. Kroketten en kipcorns domineren de menukaart. NRC voert een denkbeeldige moeder op die in de krant leest dat er vanaf eind volgend jaar op middelbare scholen geen frisdranken met veel suiker meer te koop zijn. Dat is nog eens een opsteker in deze eerste schoolweek van haar twee puberdochters. 

Lees meer

Verder: