DiVitaal 195 *Malle heksenjacht op homeopaten

 

 

klik hier voor de webversie

Homeopathie zit in de hoek waar de klappen vallen (zie verderop in deze nieuwsbrief). De invloedrijke koepel van Europese Wetenschapsacademies Easac pleit ervoor de middelen niet meer toe te laten, tenzij bewezen is dat ze werkzaam zijn. Dat lijkt een redelijke eis behalve als je bedenkt dat van zestig procent van alle reguliere verrichtingen nimmer is bewezen dat ze effectief zijn. En wat is eigenlijk het probleem? In het  ergste  geval koopt de klant van de drogisterij een middel dat niets doet. Maar -om slechts een enkel voorbeeld te noemen- frisdranken die diabetes en obesitas (en daarmee kanker) kunnen veroorzaken, mogen vrijelijk worden verkocht. Stoppen daarom met deze malle heksenjacht.

Jan van Klinken

 

Europese aanval op homeopathie

Homeopathische middelen mogen niet langer “medicijn” genoemd worden. Eerst moet wetenschappelijk bewezen worden dat  ze werken. Pas dan mogen ze worden toegelaten. Dat stelt de koepel van Europese Wetenschapsacademies, Easac. Ook wil de adviesraad dat Europese zorgverzekeraars stoppen met het vergoeden van homeopathische producten.  Het zou een gevoelige slag zijn voor de hele homeopathische sector. 

Lees verder

(advertentie)

Geen slaaptekort en toch slecht geslapen

Slecht geslapen? Er is één troost: je bevindt je in groot gezelschap. We slapen over het algemeen wel lang genoeg, maar de slaap zelf kan stukken beter. Dat concludeert de Hersenstichting. Een analyse van 34 slaaponderzoeken laat zien: Nederlanders liggen lang genoeg in bed, maar rusten daar onvoldoende van uit.

Lees verder

Niet alle vet is cool

Wie denkt dat met een gunstige BMI de kous af is, heeft het mis. Er is een verschil tussen mannen en vrouwen, leeftijd  speelt een rol en appels zijn geen peren. BMI berekenen is een fluitje van een cent. Zit u met uw gewicht tussen de 18,5 en 25, dan is dat mooi meegenomen. Maar het is niet het hele verhaal.

Lees meer

Verder: