DiVitaal 198 *Het mooie van voeding: gewoon proberen

klik hier voor de webversie

Dat medicijnen uitgebreid worden getest, is logisch. Ze kunnen bijwerkingen hebben en ze zijn vaak duur. Prima dat ze niet zomaar worden vrijgegeven. Met voedingsmiddelen ligt dat anders. Deze week was er nieuws over een experiment  in het Brabantse Leende. Diabetespatiënten kregen daar  het advies om over te schakelen op een gezond dieet met vet (zie deze nieuwsbrief) in plaats van een koolhydraatrijk menu. Het resultaat was bijzonder. Velen hadden er baat bij. En wat nu? Eerst eens een groot opgezet onderzoek, zoals sommigen bepleitten? Welnee. Voedingmiddelen hebben immers geen bijwerkingen. Gewoon proberen. Dat is het mooie van voeding.

Jan van Klinken

 

(advertentie)

Les van Leende: anders eten

Zelfs  de plaatselijke frietboer in het Brabantse dorp Leende doet aan het experiment GezondDorp mee. Hij en zijn vrouw werden samen 30 kilo lichter. Een half jaar geleden besloten 200 van de 4000 inwoners in Leende mee te doen aan het experiment GezondDorp. Ze gingen gezonder leven: veel minder koolhydraten eten en meer vet. Ook bewegen stond op  het programma. Het resultaat was verbazingwekkend.

Lees verder

(advertentie)

In actie  tegen duurdere groente en fruit

We worden  opgeroepen meer  groente en fruit te eten maar wat doet dit kabinet? Het verhoogt de btw op deze producten van zes naar negen procent. Kom in actie! Voedselwaakhond foodwatch is een e-mailactie gestart waarin de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Christen Unie worden opgeroepen om groente en fruit niet duurder te maken, maar juist btw-vrij.

Lees verder

Biologische zalm ook niet alles

Biologisch gekweekte zalm is een redelijk alternatief voor reguliere kweekzalm maar peperduur. Deze vis krijgt heel veel ruimte en doet het  zonder antibiotica. De biologische zalmkwekerijen bevinden zich in volle zee boven de Orkney-eilanden. Waar de Atlantische Oceaan en de Noordzee bij elkaar komen is er een sterke natuurlijke stroming van het water. Dat zorgt voor een zuivere bodem. Toch is biologische zalm niet het een en het al.

Lees meer

 

Verder: