DiVitaal 199 *En weer is er stennis over suiker

klik hier voor de webversie

Dat kankerpatiënten wordt ontraden om suiker te consumeren, lees je niet elke dag. Alleen in het niet-reguliere veld is hiervan sprake. Deze week waren  het evenwel Belgische onderzoekers die dit verkondigden (zie deze nieuwsbrief). Daarmee staken ze ver hun nek uit. De suikerlobby is immers oppermachtig. Ze hebben het geweten. De  onderzoekers kregen een regen van kritiek  over zich heen. Een deel van die kritiek is terecht. De conclusies van de Belgen zijn voorbarig en bovendien weten tumoren toch wel aan hun voeding te komen. Jammer, deze verwarring want er is wel degelijk reden (klik ook hier) om suiker onder zware verdenking te blijven plaatsen.   

Jan van Klinken

 

(advertentie)

En  weer is er stennis over suiker

Suiker laat tumoren groeien en maakt kanker agressiever. Kankerpatiënten kunnen maar beter een suikervrij dieet volgen. Een groot Vlaams onderzoeksteam heeft negen jaar gewerkt aan een studie met deze opzienbarende resultaten. Een suikervrij dieet  is voor een kankerpatiënt geen overbodige luxe, vindt het team. Dat  advies heeft de tongen losgemaakt. De conclusies zouden voorbarig zijn en bovendien weten tumoren toch wel aan hun voeding te komen.

Lees verder

(advertentie)

Darmen gezond houden kun je zelf

Een van de belangrijkste soort bacteriën in onze darmen is de Bifidobacterium. Hij helpt onder meer bij de preventie van infecties. Er is een verband gevonden tussen een laag aantal bifidobacteriën en vele ziektes. Een bifidobacteriën-supplement zou dan ook kunnen bijdragen aan de bestrijding van symptomen bij sommige ziektes. Er  zijn ook nog andere manieren.

Lees verder

Niet meer terminaal dankzij aandacht

De  persoonlijke aandacht in een hospice ervaren cliënten als een warm bad. Triest dat die aandacht in andere instellingen ontbreekt, zoals mevrouw Gelderman ervoer. Ze was 78 toen ze hoorde dat de borstkanker teruggekeerd was. Behandelen was niet meer mogelijk.   Na enige tijd schreef haar dokter een terminaalverklaring uit, wat betekent dat een arts inschat dat iemand nog maximaal drie maanden te leven heeft. Het leek een aflopende zaak.

Lees meer

 

Verder: