DiVitaal 210 *Zoetstof met wrange nasmaak

klik hier voor de webversie

Over de vraag welk water je het beste kunt drinken, valt een hele boom op te zetten. In ieder geval moet 'rauw water' ernstig worden  ontraden, ook al zweren Amerikaanse gezondheidsfreaks erbij (zie deze nieuwsbrief). Wat dan? Bronwater? Daarover verschenen recent berichten dat het minder mineralen bevat dan kraanwater en dat bij diverse merken verdachte kiemen waren aangetroffen. Daar komt nog bij dat de plastic fles waarin het goedje verpakt zit, ook niet zo onschuldig is voor mens en milieu als fabrikanten beweren. Kraanwater dan maar? Dat bevat weer minieme resten van medicijnen. Een verantwoorde keuze maken valt niet mee. Voor gezonde mensen lijkt bronwater uit een glazen fles nog de meest logische keuze, mensen die ziek zijn, doen er wellicht verstandiger aan hun toevlucht tot kraanwater te nemen, al dan niet gezuiverd met een filtersysteem.  

Jan van Klinken

 

 

Zoetstof onder vuur

Het gaat door voor een aantrekkelijke zoetstof maar in werkelijkheid lijkt het een ziekmaker te zijn. Trehalose is in korte tijd populair geworden in de voedingsindustrie maar de zoetstof wordt nu gelinkt aan darminfectie. De verdenking is ontstaan doordat met het  toenemend gebruik van trehalose het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk is gestegen. 

Lees verder

(advertentie)

Amerikanen lusten water rauw

“Rauw water”, zo heet  de nieuwste hype in de Verenigde Staten. Of die ook naar ons land overslaat, is nog te vroeg  om te zeggen maar het is te hopen van niet. Volgens voedingsexperts is het een kwestie van tijd voor er iemand ernstig ziek wordt van water dat niet behandeld werd om de verspreiding van bacteriën en andere verontreinigingen tegen te gaan.

Lees verder

Rode peper goed voor bruin vet

Het klinkt vies, het heeft de kleur van vleesjus, het is goed voor onze gezondheid en er  is veel over te doen. Het  goede antwoord: bruin vet. Over het verband tussen voeding en bruin vet is nog niet veel bekend, behalve dat de stof capsaïcine, die voorkomt in peper en paprika, het bruin vet lijkt te activeren. 

Lees verder

Verder: