DiVitaal 220 *Oud worden met ALS dankzij vitaminen?

klik hier voor de webversie

Deze week overleed de briljante wetenschapper  Stephen Hawking (zie deze nieuwsbrief). Hij leefde meer dan 50 jaar met de ziekte ALS, wat waarschijnlijk nooit eerder is voorgekomen. Medici breken zich er het hoofd over hoe dat kan. Een tip op Facebook (waarvoor dank) ontsluiert mogelijk het geheim. Hawking voegde vitaminen- en mineralentabletten, zink, levertraan, foliumzuur, vitamine B, vitamine B12, vitamine C en vitamine E aan zijn dieet toe. Verder vermeed hij gluten, plantaardige olie en kant-en-klaarvoedsel. Dat is geen bewijs dat hij daardoor langer leefde maar als ik neuroloog met ALS-patiënten was, wist ik het wel.

Jan van Klinken

 

 

Hoe kon briljante Hawking zo lang leven?

De Britse wetenschapper Stephen Hawking die deze week overleed, was niet alleen wereldberoemd, hij had waarschijnlijk ook het wereldrecord “overleven met ALS” op zijn naam staan. Bij Hawking werd op zijn 21e de diagnose ALS gesteld. Zijn arts verwachtte dat hij nog maar enkele jaren te leven had. Niet zo verwonderlijk. ALS is een dodelijke, tot nu toe ongeneeslijke zenuw-spierziekte.  

Lees verder

(advertentie)

Wat je moet weten over groene thee

Een theeleverancier meende in zijn ijver de gezonde eigenschappen van groene thee groot op de verpakking af  te moeten drukken. “Tegen prostaatklachten”, was een van de claims. Dat leidde tot een actie bij de Europese voedselwaakhond Efsa. Die onderzocht de claims en schoot ze een voor een af. Van de gezonde eigenschappen die aan deze thee werden toegedicht, bleef er niet een overeind.

Lees verder

 

Microplastics nu ook in mineraalwater

Mineraalwater van verschillende internationale watermerken is vervuild door zogenaamde microplastics, minuscule plastic deeltjes. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde studie. Meer dan 90 procent van de onderzochte stalen bevatte microplastics. Gemiddeld werden in elke liter water 325 partikels teruggevonden. De onderzoekers testten voor hun onderzoek het water uit meer dan 250 flessen van meer dan elf grote merken.

Lees verder

Verder: