Douche of badder zonder zeep

Een hekel aan douchen? Dan zal het volgende bericht u als muziek in de oren klinken: douchen en badderen zijn helemaal niet zo goed als ons dikwijls wordt voorgespiegeld.

Harvard Health Blog van de vermaarde universiteit van Harvard laat geen spaan heel van alle reclames die ons willen laten geloven dat we ons pas echt fris voelen als we ons uitgebreid onder de douche of in bad hebben ingezeept.

Je boent de natuurlijke vetlaag weg

Douchen met warm water en zeep is een behoorlijk rigoureuze manier van schoonmaken. “Een gewone, gezonde huid heeft een olielaagje met een balans van ‘goede’ bacteriën en andere micro-organismen,” aldus de onderzoekers. Je boent de natuurlijke vetlaag en veel microbiologisch leven weg, niet alleen de bacteriën die de zweetlucht produceren. Dat is dus heel andere koek.

Huid kan droog worden en gaan jeuken

Van zo’n grondige schrobbeurt kan de huid droog worden en gaan jeuken. Een droge, gespleten huid laat gemakkelijk bacteriën en allergenen binnen, waardoor infecties en allergische reacties een kans krijgen. Antibacteriële zeepsoorten doden niet alleen gewenste bacteriën, maar geven ook ruimte voor “minder vriendelijke organismen die resistenter zijn tegen antibiotica”, aldus Harvard.

Enkele keren douchen per week is genoeg

“Ons immuunsysteem heeft stimulatie nodig van gewone micro-organismen, vuil en andere blootstelling aan de omgeving, om beschermende antilichamen en een ‘immuungeheugen’ te kunnen vormen.” Daarom geven kinder- en huidartsen het advies om kinderen niet dagelijks een bad te laten nemen. “Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat. Geef het natuurlijke vet en de microbiële balans een kans en breek met de dagelijkse douchegewoonte en de iedere-dag-shampoo.

Met dank aan Foodlog

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug