Drink liever te veel dan te weinig

Veel mensen nemen minder vocht op dan aanbevolen. En als ze drinken, gaat het doorgaans om vruchtensap en frisdrank. Kies voor water en wees niet zuinig.

Het is goed om te bedenken dat ons lichaam voor meer dan de helft uit water bestaat. Omgerekend komt dat voor een vrouw van 60 kilogram overeen met een totale waterhoeveelheid van 30 à 33 liter, waarvan 23 liter in de cellen, 7,5 liter in en tussen weefsels en organen en 2,3 liter als plasma, zobecijfert het Vlaamse opinieblad Knack.

Elke dag raak je bijna een liter vocht kwijt 

Om goed te blijven functioneren, moeten de vochtconcentraties in alle weefsels en vloeistoffen zo stabiel mogelijk blijven. Een volwassene verliest per dag in normale omstandigheden een kleine halve liter vocht via verdamping langs de huid, onder meer om onze lichaamstemperatuur onder controle te houden.

Alles bij elkaar kom je aan een verlies van 0,9 liter per dag voor een gemiddelde volwassene. Daar moet je dan nog eens de geproduceerde urine bij optellen om de totale vochtomzet te kennen. En hoeveel je per dag zoal plast, hangt vooral af van hoeveel je drinkt.

Groenten en fruit leveren heel wat vocht

Deze cijfers lopen wat op of komen lager uit naargelang je een grote of kleine persoon bent en naargelang de omstandigheden en leefgewoonten wijzigen. Denk alleen al maar aan het grote verschil in vochtverlies naargelang je leeft in een koud en vochtig klimaat of in een tropisch warme omgeving. En zo zijn er nog veel factoren waarmee je rekening moet houden.

Het grootste deel van het vocht, zo’n 80 procent, neem je op via drank, liefst water. Slechts 20 procent komt van voedsel, maar let wel, dit zijn gemiddelden.

Wie veel groenten en fruit eet, of (vloeibare) melkproducten neemt via die weg ook flink wat vocht op. Fruit en groenten bestaan immers voor meer dan 80 procent uit water. Voor yoghurts, kefir, botermelk en aanverwante schommelt dat rond 90 procent.

Beter wat meer dan te weinig

De Wereldgezondheidsorganisatie schat de vochtbehoefte per dag als volgt in. Opnieuw hoor je deze waarden soepel te interpreteren, want een grote vrouw van 80 kilogram lichaamsgewicht met een fysiek zware job heeft een andere vochtbehoefte dan een lichte man van 60 kilogram met een zittende job. Algemeen geldt wel dat je voor je gezondheid beter wat meer drinkt dan te weinig.

Zittende levensstijl

· Volwassen mannen: 2,9 liter (2,3 liter als drank)

· Volwassen vrouwen: 2,2 liter (1,8 liter als drank)

· Kinderen (10 kg): 1 liter (0,8 liter als drank)

· Kinderen (minder dan 10 kg): 0,75 liter (0,6 liter als drank)

Drinken volgens de dorst

Drinken volgens de dorst is altijd een veilig advies. De vochtbehoeften kunnen oplopen tot 4,5 of meer liter per dag.

Voor zwangere en borstvoedende vrouwen geeft de Wereldgezondheidsorganisatie geen advies. Het Europees Voedselagentschap Efsa wel:

Borstvoeding: moedermelk bestaat voor 88 procent uit water, en de gemiddelde hoeveelheid moedermelk wordt geschat op 750 tot 850 milliliter per dag. Dit komt dus neer op een extra vochtbehoefte voor de moeder van 600 tot 700 milliliter per dag.

Zwangerschap: de extra vochtbehoefte wordt geschat op een 300 milliliter per dag, of een 240 milliliter extra drank. 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug