Eén aardbei verdeeld over 233 pakken Liga

Eén aardbei verdeeld over 233 pakken Liga
do, 17/03/2016 - 17:58
Door: jvklinken
0 reacties

Even raden: Hoeveel kip stopt Unox in zijn Good Noodles Kip? Het goede antwoord: Niente, nada, zero comma zero oftewel nul komma niks. De smaak van kip komt bij Unox uit een aroma. Toch staan er allemaal stukjes kip op de voorkant van de verpakking.

Liga

Dat bracht het consumentenprogramma Radar aan het licht. Nog zo’n sprekend voorbeeld: Liga MilkBreak Aardbei. Daar zit zegge en schrijve 0,03 procent aardbeipoeder in. Als er in plaats van poeder echte aardbei in zou zitten, zoals op de verpakking wordt beloofd, zou Liga met 1 aardbei 231 pakken kunnen vullen.

Crystal Clear maakt het al even bont met zijn Sinaasappel Mandarijn variant. Het merk verdeelt het sap van één sinaasappel en twee mandarijnen over 533 pakken!

Misleidend

Het Europees Hof van Justitie stelde vorig jaar paal en perk aan de verleidingstrucs op verpakkingen. Het hof bepaalde dat de etikettering van een levensmiddel de consument niet mag misleiden door de indruk te wekken dat het een ingrediënt heeft dat het in werkelijkheid niet bevat.

Te ver

In de beschreven gevallen gaat de fabrikant volgens Radar wel degelijk te ver. Minister Schippers van VWS heeft inmiddels een plan van aanpak aangekondigd: Eerlijke consumenteninformatie. Radar hoopt dat het hiermee een stukje eerlijker en duidelijker wordt in het schap van de supermarkt.

Intussen heeft Unox beloofd zijn leven te beteren. Het zal voortaan echte kip aan de noodles toevoegen. Pardon, was dat maar waar. Het zal de afbeeldingen van de kip verwijderen...

Klik hier als u de Radar-uitzending wilt terugkijken en let dan ook op de aandoenlijke reactie van de kant van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie.