'Ekoplaza niet gifvrij'

De biologische supermarktketen Ekoplaza mag niet meer beweren dat ze een gifvrije winkel is. Biologische producten kunnen namelijk residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten.

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft dat bepaald. Ekoplaza liet zich in reclame-uitingen erop voorstaan de enige gifvrije supermarkt te zijn. Ook zouden zijn biologische boeren gifvrij werken. De Commissie vindt die claim misleidend omdat ook biologische producten sporen van landbouwgif kunnen bevatten.

De kreet “de enige gifvrije supermarkt” suggereert dat bij de teelt en verwerking van producten geen enkele vorm van gif is gebruikt. Dat is niet vol te houden. Ook de biologische landbouw makt gebruik van bestrijdingsmiddelen, weliswaar van biologische snit maar dat zegt niet alles.
Ekoplaza kan volgens de Reclame Code Commissie (RCC) de absolute claim “gifvrij” niet garanderen.

 

‘Natuurlijk gif is ook gif’

De biologische supermarktketen was door de gangbaar telende akkerbouwer Martijn Knuivers uit Winterswijk-Meddo op het matje geroepen. Knuivers: “De bewering dat Ekoplaza de enige gifvrije supermarkt is, was naar mijn mening misleidend. Alle Nederlandse akkerbouwers, zowel gangbare als biologische, doen hun best gezonde producten te telen, al dan niet met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ongeveer de helft van de chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen laat geen resten achter op de producten, waardoor dus ook van deze gangbare producten gezegd kan worden dat ze ‘gifvrij’ zijn. In de biologische landbouw worden ook bestrijdingsmiddelen gebruikt, weliswaar natuurlijke, maar hiervan kunnen ook resten op de producten achterblijven. Natuurlijk gif is ook gif. Of een middel van natuurlijke of chemisch-synthetische oorsprong is, zegt niets over de toxiciteit van het middel. Uit een studie van de Europese Unie blijkt dat biologische bestrijdingsmiddelen zelfs giftiger kunnen zijn dan chemisch-synthetische.”
Verder wijst Knuivers erop
dat het is toegestaan biologische aardappelen te spuiten met koperoxychloride tegen de gevreesde schimmelziekte phytophthora. In de gangbare aardappelteelt is dit giftige ‘natuurlijke’ bestrijdingsmiddel al sinds 2000 verboden vanwege zijn schadelijkheid voor het bodemleven.

Beeld: mt.nl
 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug